Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2022 Etichete: , ,

România sprijină perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia -, a fost mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis în cadrul Summitului UE-Balcanii de Vest.

Discuțiile dintre liderii europeni și cei din regiune au vizat abordarea impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energiei, pregătirea economiilor din regiune pentru viitor, prin implementarea Planului Economic și de Investiții, întărirea securității și rezilienței, inclusiv în domeniul securității cibernetice și combaterii amenințărilor hibride, gestionarea migrației, combaterea terorismului și promovarea cooperării regionale.

Iohannis vrea statele din Balcanii de Vest mai aproape de UE

Potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, în cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru perspectiva europeană a regiunii, pentru construirea pe mai departe a spațiului de securitate, prosperitate și valori comune

În același timp, Președintele României s-a referit și la deciziile din acest an de deschidere a proceselor de aderare cu partenerii estici, prin acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, ca pași pentru extinderea spațiului european de stabilitate, prosperitate și valori comune.

În ceea ce privește cooperarea sectorială, președintele Iohannis a susținut necesitatea ca regiunea Balcanilor de Vest să fie luată în considerare la elaborarea strategiilor viitoare ale Uniunii Europene în diverse domenii de interes comun. În vederea gestionării crizei energetice prin diversificare, conectivitate și dezvoltarea de surse regenerabile, Președintele României a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest.

În sfera migrației, Klaus Iohannis a accentuat importanța identificării, împreună cu statele din regiune, a unor soluții rapide pentru abordarea responsabilă a acestei provocări comune.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW