Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat „Legile justiției”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 15 noiembrie 2022

Președintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 15 noiembrie, decretele pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, fără a mai aștepta avizul Comisie de la Veneția. 

Pe 17 octombrie, Parlamentul a adoptat „Legile justiției”, în pofida protestelor opoziției. USR, Forțe Dreptei, AUR și Avocatul Poporului au atacat proiectele la Curtea Constituțională, însă toate cele șapte sesizări au fost respinse.

„Legile Justiției”, analizate de Comisia de la Veneția

În tot acest USR a reușit, la solicitarea președintelui grupului ALDE din Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Iulian Bulai, sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu.

În urma depunerii acestei sesizări, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a solicitat autorităților de la București să aștepte avizul Comisiei, care ar urma să fie emis în luna decembrie.

„Am reamintit că Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, a afirmat Didier Reynders pe 22 septembrie, în urma unei întâlniri cu reprezentanții USR.

 

Parlamentul și președintele Iohannis nu au mai așteptat punctul de vedere al Comisiei, astfel că legile vor intra în vigoare, imediat ce vor fi publicate în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, avizul rămâne relevant, în condițiile în care autoritățile de la București speră ca executivul comunitar să propună eliminarea monitorizării prin MCV.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii