Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat legea privind sistemul public de pensii

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 29 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 29.11.2023, legea privind sistemul public de pensii, conform comunicatului Administrației Prezidențiale.

Conform noii legi, toate pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, și vor avea parte de altă creștere în septembrie 2024, în urma recalculării după noua formulă.

Ce prevede documentul

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare”, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5. Vârsta de pensionare va crește treptat, iar femeile vor atinge vârsta de pensionare de 65 de ani abia în ianuarie 2035, se arată în tabel.

Potrivit principiului contributivității, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele fără participație (studii universitare, stagiul militar, concediu medical, șomaj, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Actul normativ stipulează că personalul implicat direct și nemijlocit în utiliarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiții speciale și activitățile din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, inclsuvi unitățile de extractie a cărbunelui.

Altă prevedere comunică faptul că pensionarii români din diaspora au obligația de a semna un certificat de viață: „Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt”.

Simona Bucura-Oprescu a declarat, la dezbaterile proiectului legii pensiilor din plenul Camerei Deputaților, că legea presupune pensii care reprezintă „o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar și pentru românii care muncesc”.

Impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 de miliarde de lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde de lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie (1 ianuarie 2024), iar 10 miliarde pentru recalcularea după noua formă (1 septembrie 2024), a transmis secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii