Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat legea prin care mandatele conducerii ANRE au fost prelungite cu 6 luni

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2023

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 9 ianuarie, legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului care prelungește mandatele membrilor Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru 6 luni, de la 23 octombrie 2022.

Mandatele a patru dintre cei șapte membri din Comitetul de reglementare al ANRE au expirat pe 23 octombrie. Este vorba de Dumitru Chiriță, președintele, Nagy-Bege Zoltan, vicepreședintele, și Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe, membri.

Cele patru mandate au fost prelungite printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului pe data de 19 octombrie. Astfel, aceștia rămân în funcție până pe 23 aprilie.

Explicația Executivului a fost că vor exista „consecințe negative deosebite”, anume „imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale”, dacă mandatele acestora nu sunt prelungite.

Menționăm faptul că funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială în condițiile crizei energetice fără precedent cu care se confruntă statele europene, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent”, potrivit Notei de Fundamentare a Ordonanței de Urgență aprobată de Guvern.

Înlocuirea conducerii ANRE se face în Parlamentul României, prin reunirea Biroului permanent care declanșează procedura de numire.

CITEȘTE ȘI: Scandal în Energie. ANRE susține că Ordonanța pentru plafonări încalcă regulile europene / PNL cere demiterea de urgență a conducerii Agenției: Subminează statul român

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW