Fara categoriePoliticStirile zilei

Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor/Punctul de pensie va fi, de la 1 septembrie, 1265 lei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pensiilor. Pe 26 iunie, la Camera Deputaților, proiectul a trecut fără niciun vot împotrivă, după ce, anterior, legea nu a trecut de votul senatorilor, din lipsă de cvorum. Astfel, de la 1 septembrie, punctul de pensie va deveni 1265 de lei, față de 1100 de lei, cât este în prezent. Guvernul ar fi trebuit să majoreze pensiile de la 1 ianuarie 2019, însă decizia a fost amânată pentru 1 septembrie.

Pentru a face față creșterilor de pensii, Guvernul trebuie să facă rost, numai în acest an, de 8,4 miliarde de lei. În 2020, impactul bugetar va fi de 24,8 miliarde de lei, urmând să ajungă la 81 de miliarde de lei în 2022.

Opoziția a contestat modificările aduse legii pensiilor, acuzând coaliția de la putere de „stoarcere de voturi de la pensionari”

Deputatul USR, Cristian Seidler, a declarat că PSD se folosește de acest proiect pentru a obține votul pensionarilor la următoarele alegeri.

„Această lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeți că era în programul de guvernare, deși nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguța Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (…) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale”, a afirmat Seidler.

Potrivit legii pensiilor, stagiul minim de cotizare la bugetul de pensii este de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani

Legea prevede o creştere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi până la 1 septembrie 2021.
Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata.

Alte prevederi din noua lege a pensiilor:

– se menține contractul de asigurare facultativă,
– se introduc masteratul și doctoratul ca perioade asimilate stagiului de cotizare,
– se păstrează condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă,
– pensia de urmaș se menține și apare ajutorul pentru soțul supraviețuitor,
– se introduce opțiunea pentru indemnizația socială minimă,
– valorificarea drepturilor pentru care s-au plătit contribuții, respectiv sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii.

Foto: INQUAM PHOTOS – Octav Ganea

 

 

Articole Recomandate

Back to top button