Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a numit ambasadori ai României în Ucraina şi Republica Moldova

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Președintele Klaus Iohannis a numit miercuri, 8 iunie, ambasadori ai României în Ucraina şi Republica Moldova, a anunțat Administrația Prezidențială. Alexandru-Victor Micula a fost numit ambasador la Kiev, iar Cristian-Leon Ţurcanu ambasadorul României la Chişinău.

Potrivit Președinției, şeful statului a semnat următoarele decrete:

– Decret privind acreditarea domnului Alexandru-Victor Micula în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, cu reşedinţa la Kiev;

– Decret privind acreditarea domnului Cristian-Leon Ţurcanu în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, cu reşedinţa la Chişinău.

Potrivit MAE, Alexandru Victor Micula este secretar de stat pentru relaţii interinstituţionale. În perioada octombrie 2011 – februarie 2016, acesta a fost ambasadorul României în Ungaria, iar în intervalul iunie 2009 – august 2011 a fost ambasadorul României în Danemarca şi Islanda.

De asemenea, acesta a ocupat și funcția de ambasador al României în Argentina şi Paraguay în perioada noiembrie 2002 – februarie 2007. Mai multe detalii, aici.

La rândul său, Cristian-Leon Ţurcanu a fost propus ambasador în Republica Moldova la finalul mandatului de ambasador în Ucraina.

La audierile din comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor, Țurcanu a evocat relația dintre România și Republica Moldova.

„Sunt pe finalul unui mandat într-o perioadă foarte complicată în Ucraina şi mă uit cu foarte mare încredere spre mandatul pe care sper că mi-l veţi aproba la Chişinău, în Republica Moldova. Relaţia noastră cu Republica Moldova este o relaţie extrem de complexă, extrem de vizibilă şi extrem de importantă. Cred că nu sunt destul de multe cuvinte pentru a defini profunzimea relaţiilor între România şi Republica Moldova, între popoarele şi societăţile noastre. Este un mandat deosebit de complex, însă un mandat care se va derula pe două repere fundamentale: avem realitatea comunităţii de limbă, cultură şi istorie, care este un fundament extrem de solid, şi Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republica Moldova”, a afirmat atunci Ţurcanu, citat de Agerpres.

Totodată, el menționase că se va concentra pe susținerea și dinamizarea proiectelor sectoriale.

„Pe ceea ce voi încerca să mă concentrez eu şi echipa ambasadei este să susţinem, să dinamizăm toate proiectele sectoriale care există, toate planurile, toate priorităţile care trebuie implementate în relaţia cu Republica Moldova, în condiţiile în care, până la urmă, există un singur obiectiv principal: apropierea societăţii din Republica Moldova de Uniunea Europeană, iar România este, a fost şi va rămâne principalul vector în acest sens”, a explicat acesta la audieri.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-a-numit-ambasadori-ai-romaniei-in-ucraina-si-republica-moldova/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *