Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a discutat cu Volodimir Zelenski în contextul controverselor legate de sistemul Patriot

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 mai 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marți, 21 mai, o discuţie telefonică „aprofundată” cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre viitorul summit NATO de la Washington şi consolidarea securităţii la Marea Neagră.

„Tocmai am avut o discuție telefonică aprofundată cu Președintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritățile pentru viitorul Summit NATO și consolidarea securității la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul țării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a scris Iohannis într-o postare pe platforma X.

Ce șanse sunt ca România să trimită un sistem Patriot în Ucraina

România ar putea acorda pentru Ucraina sisteme de rachete Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei armatei ruse. Președintele Klaus Iohannis a declarat la începutul mai că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, poziția sa survenind după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană avansate în Ucraina. Este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și am fost întrebați și noi. Și președinte Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta înseamnă că va trebui să discutăm în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis

După ce inițial s-a arătat mai degrabă rezervat în privința unui asemenea scenariu, premierul Marcel Ciolacu a declarat ulterior că subiectul va fi discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW