Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a discutat cu prim-ministrul bulgar Kiril Petkov despre securitatea energetică

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2022

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov, au avut vineri, 29 aprilie, o  întrevedere la Palatul Cotroceni, în care discutat, printre altele, despre securitatea energetică, în contextul în care Federația Rusă a suspendat aprovizionarea Bulgariei cu gaze naturale.

„În domeniul energiei, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenței energetice a Uniunii Europene de Federația Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European. Totodată, Președintele României a subliniat importanța finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federația Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria și Polonia. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța majoră a operaționalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia și a apreciat măsurile luate recent în această direcție de statul vecin. Cei doi înalți oficiali au accentuat importanța cooperării bilaterale și regionale, pentru a face față acestei situații complexe în domeniul energetic”, arată Administrația Prezidențială.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a relației bilaterale, evoluțiile de securitate generate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijinul acordat Ucrainei, respectiv coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în perspectiva Summitului NATO de la Madrid.

„În plan bilateral, Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Kiril Petkov au subliniat interesul comun de a dezvolta în continuare parteneriatul aprofundat dintre țările noastre, în plan politic, economic și securitar. În ceea ce privește cooperarea economică, a fost evidențiat faptul că România este al doilea partener comercial al Bulgariei, dintre statele membre ale Uniunii Europene, schimburile comerciale înregistrând creșteri semnificative în ultimii ani”, a transmis Administrația Prezidențială.

În același timp, cei doi înalți oficiali au discutat despre obiectivele comune de îmbunătățire a conexiunilor rutiere și fluviale de-a lungul Dunării și luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilității fluviului.

Conform sursei citate, ambii lideri au subliniat rolul important al comunităților aflate pe cele două maluri ale Dunării, realizarea interconectărilor contribuind la dezvoltarea economică și la crearea de noi oportunități pentru acestea.

Totodată, potrivit Cotroceniului, cei doi oficiali au discutat și despre avansarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, apreciind că aceasta va contribui atât la consolidarea Pieței Unice, cât și la întărirea rezilienței Uniunii Europene.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW