Thursday, September 24, 2020
Jurnalism corect


Kelemen Hunor: Noi aşteptăm să fie depusă moţiunea de cenzură. Sunt șanse să treacă

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 26 august 2019 Etichete: , , ,

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că era de așteptat ca ALDE să iasă de la guvernare. Acesta susține că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu aștepta o reacție constructivă din partea PSD, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Era de aşteptat să se întâmple ieşirea ALDE de la guvernare, ALDE aştepta o reacţie constructivă din partea PSD ceea ce nu s-a întâmplat şi au rupt coaliţia. Din punctul lor de vedere este o decizie firească, ceea ce înseamnă că în momentul în care se va produce demisia miniştrilor ALDE şi vor ieşi de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poţi să guvernezi, asta este consecinţa. PSD nu a reuşit, nu a putut să menţină ALDE în coaliţie, să preţuiască ceea ce a obţinut în 2016 şi ceea ce a funcţionat până azi, dar asta problema lor, şi noi doar constatăm că nu există majoritate şi un guvern minoritar nu are cum să reziste în Parlament un an de zile. Nu ştiu ce calcule fac cei de la PSD, cu cine vor să facă majoritate, decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susţine acest guvern şi am şi votat o moţiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în opoziţie şi ne vom comporta ca atare în momentul în care se va pune problema unui vot indiferent din ce direcţie vine”, a spus Kelemen, pentru Mediafax.

Hunor: Viorica Dăncilă ar trebui să-și dea demisia. De ce să se umilească?

Acesta a spus că ar fi normal ca premierul Viorica Dăncilă să își dea demisia.

„Este o chestiune absolut normală, corectă, nu aştepţi să fii dat jos prin moţiune, dacă nu se poate construi o majoritate, premierul renunţă la mandat şi Guvernul pică. Cred că dacă Viorica Dăncilă se gândeşte foarte raţional că dacă pierde majoritatea şi nu poate forma altă majoritate, nu văd de ce ar aştepta votul la moţiunea de cenzură şi nu ar demisiona înainte. De ce să se umilească, de ce să meargă în Parlament şi să aştepte un vot previzibil?”, a mai precizat el.

Liderul UDMR a mai menționat că una dintre variante ar fi, dacă opoziția nu vine cu o moțiune de cenzură, atunci peste 45 de zile trebuie ca Viorica Dăncilă să vină în fața Parlamentului să probeze dacă are majoritate, pentru că mai mult de 45 de zile miniștri interimari nu pot sta în locul celor care vor demisiona.

UDMR: Sunt șanse să treacă moțiunea

„A treia posibilitate este să existe o moţiune de cenzură şi aceasta să treacă. A anunţat PNL, am văzut că ALDE susţine, că Pro România susţine, noi data trecută am susţinut, deci sunt şanse să treacă moţiunea. Noi aşteptăm să fie depusă moţiunea şi ne vom comporta cum ne-am comportat şi data trecută. Atunci încep, însă, complicaţiile pentru cei din opoziţie. În acest moment, când există şansa schimbării Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin moţiune de cenzură, trebuie să dai răspuns la întrebări la care nu s-a dat răspuns până acum, cum sunt cine va fi prim – ministru, ce faci până la alegerile generale, cu cine guvernezi, cu cine faci majoritate, cine vor fi miniştri, cine vor fi şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Într-o nouă majoritate totul trebuie transparent foarte rapid discutat, nu mai este suficient textul moţiunii de cenzură, trebuie să vii cu soluţii când vii cu textul moţiunii şi să spui că ai o majoritate, tot – tot, pentru că nu poţi închide ţara până negociezi, până ai programul de guvernare”, a explicat Kelemen Hunor.

Hunor a mai declarat că nu se pot declanșa alegeri anticipate, deoarece s-a intrat în perioada ultimelor șase luni din mandatul președintelui, astfel că acest lucru dispare „şi nu rămâne decât asumarea guvernării de către un partid, de către o coaliţie, de către toţi cei din opoziţie”.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW