Saturday, November 2, 2024
Jurnalism corect


Kelemen Hunor, despre „adevarata faţă a României”: „Nu am avut intenţia să jignesc. Îmi cer scuze”

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 12 iunie 2019 Etichete: ,

Preşedintele UDMR susţine că afirmaţia conform căreia „România şi-a arătat adevarata faţă”, făcută în contextual evenimentelor din Valea Uzului, a fost interpretată greşit. Kelemen Hunor şi-a prezentat scuzele.

Hunor: Declaraţia mea a fost interpretată greşit

„Eu am spus, şi aici a fost declaraţia mea un pic interpretată greşit, când vorbeam de faţa adevărată a României – nu am vorbit de români, pentru că nu-mi permit, românii sunt de foarte multe feluri, cum sunt şi maghiarii, şi italienii, şi germanii – că autorităţile româneşti, autorităţile centrale, nu şi-au făcut datoria. Nu am avut intenția niciodată să jignesc pe nimeni și dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze. Eu am vorbit de instituțiile statului care trebuiau să intervină și nu să lase aceste imagini în lume”, a declarat, la Digi24, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a indicat şi un vinovat moral al situaţiei create.

”Nu cred că primarul din Dărmănești a făcut singur asta, eu cred că sunt și autori morali. acă e adevărat ce scrie Europa Liberă, Sabina Fati, atunci un domn la Ministerul Apărării, Codrin Munteanu, înalt funcționar public, poate să fie unul dintre autorii morali”, a mai precizat Hunor.

Codrin Munteanu este secretar general al MApN, fost prefect in Covasna.

Kelemn Hunor susţine că Guvernul trebuie să soluţioneze situaţia din Valea Uzului, menţionând că cimitirul poate fi extins cu o nouă parcelă.

Pe 6 iunie, sute de persoane au forţat intrarea în cimitirul militar din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Câteva sute de etnici maghiari au format un lanț uman pentru a bloca intrarea. Mai mulţi români au pătruns în cimitir, forţând cordonul de jandarmi.

În cimitirul Internaţional al Eroilor au fost înhumaţi 1.143 de soldaţi de şapte naţionalităţi diferite.

Câteva sute sunt soldaţi maghiari, iar zona în care sunt înmormântaţi aceştia, autorităţile locale din Dărmăneşti au realizat o parcelă pentru mormintele unor soldaţi români, fapt ce a stârnit nemulţumirea comunităţii maghiare. Primăriile Sânmartin şi Dămăneşti îşi disputa statutul administrativ al cimitirului.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW