Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Kelemen Hunor: Această coaliție va merge până în 2024. Nu există alternativă / Ce a spus liderul UDMR despre demisia lui Florin Cîțu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 aprilie 2022

Kelemen Hunor, liderul UDMR, s-a declarat încrezător în șansele coaliției PSD-PNL-UDMR de a rezista până în anul 2024 și a punctat că, în acest moment, nu există alternativă pe scena politică din România. Vicepremierul a punctat că numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al PNL ar ajuta partidul, menționând că a „simțit nemulțumiri, discuții” în ceea ce privește activitatea lui Florin Cîțu. 

Kelemen Hunor a fost prezent, marți seară, 5 aprilie, la emisiunea Talk News de la Profit TV. Întrebat dacă crede în succesul coaliției PSD-PNL-UDMR, liderul formațiunii maghiare a spus că „așa ar trebui, pentru că asta a fost ideea”.

Trebuie să facem o analiză plecând din trecut, şi de fiecare dată trecutul e important nu poţi scăpa de trecut şi de obiceiuri, cultura în care trăim, dar eu sper că această coaliţie va merge şi va fi o excepţie faţă de ceea ce s-a întâmplat în trecut, şi va merge până în 2024. Nu există alternativă la această coaliţie, în acest moment şi nici nu ar trebui să căutăm o alternativă”, a declarat Kelemen Hunor, citat de News.ro.

Liderul UDMR a subliniat, în schimb, că problemele ar putea apărea în anul 2024, perioadă în care vor fi organizate alegeri.

Este o coaliţie stabilă, dar eu recunosc că atunci când ne vom apropia de alegerile anului 2024, o competiţie va exista. Nu suntem nemţi, în Germania o coaliţie (…) a mers şi a funcţionat şi în perioada campanie electorală, au separat guvernarea de campania electorală şi a funcţionat. La noi lucrurile sunt puţin diferite, eu cred că va funcţiona şi dacă va funcţiona până în 2024 poate fi o formulă şi pe termen mai lung”, a punctat Hunor.

În ceea ce privește demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL, Kelemen Hunor a menționat că a simțit „nemulțumiri, discuții” în interiorul partidului.

După 6 luni să schimbi preşedintele partidului nu e ceva uzual, dar nu vreau să comentez, e problema PNL cum gestionează partidul, cum gestionează conducerea partidului(…)Am înţeles că au congres pe 10 aprilie şi închid ceea ce au de închis şi trebuie să mergem mai departe”, a adăugat președintele UDMR.

Totodată, liderul UDMR susține că a devenit clar că, în România, premierul trebuie să fie și președintele partidului de guvernământ.

Asta este concluzia noastră comună, când nu este premierul şi preşedintele partidului şi invers, atunci preşedintele partidului pierde partidul destul de repede”, a adăugat Kelemen Hunor.

Astfel, numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al PNL ar ajuta partidul, susține vicepremierul.

Poate că deciziile vor fi luate mai repede, şi gestionează PNL-ul mai uşor ce are de gestionat, sunt partide mari, cu mulţi primari, cu multe interese, în sensul bun al cuvântului şi atunci singur că nevoie de o coordonare foarte disciplinată”, a punctat liderul UDMR.

Vicepremierul a mai vorbit și de Planul Național de Redresare și Reziliență, menționând că o decizie în legătură cu eventuala renegociere a PNRR ar trebui să aibă loc anul viitor, întrucât „nu e tema zilei”.

Există această dorinţă, există această preocupare. O decizie nu am luat, probabil când va veni momentul, nu este momentul. În acest moment, în privinţa PNRR sunt lucruri mult mai importante decât să ne ocupăm de o eventuală renegociere. Se pot renegocia multe pe parcurs, pentru că se schimbă şi situaţia economică, se schimbă multe lucruri”, a spus vicepremierul Kelemen Hunor.

În legătură cu alegerile din anul 2024, acesta susține că alegerile locale nu pot fi comasate cu cele parlamentare sau europarlamentare.

La alegerile locale, programele trebuie să meargă spre comunităţile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbeşti de ce se întâmplă în Europa şi ce aşteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuţie”, a precizat liderul UDMR.

În schimb, nu a respins ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, precizând că ar putea fi o excepție, întrucât cele două tipuri de scrutine pică în același an foarte rar.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/kelemen-hunor-aceasta-coalitie-va-merge-pana-in-2024-nu-exista-alternativa-ce-a-spus-liderul-udmr-despre-demisia-lui-florin-citu/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *