Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Justiția, în programul de guvernare: eliminarea MCV, situația Secției Speciale, arhiva SIPA dar și stoparea modificărilor aduse Codurilor Penale

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 24 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Programul de Guvernare al cabinetului Orban cu privire la justiție vizează anularea modificărilor aduse codurilor penale în Parlament, situația Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, criminalitatea organizată, modul în care recomandările MCV pot fi aplicate dar și ridicarea, în perioada imediat următoare, a acestui mecanism pentru România. 

Propunerea PNL pentru portofoliul de la Justiție este Cătălin Predoiu care a mai deținut acest portofoliu și în timpul guvernării Boc. În mandatul lui Cătălin Predoiu s-au pus în aplicare Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Programul de guvernare vizează continuarea proiectului „Cartierul pentru Justiție”

La acest capitol, printre priorități se va afla extinderea numărului de săli de judecată, ceea ce poate contribui la scurtarea duratei proceselor și la o planificare riguroasă a ședințelor de judecată.
Guvernul PNL va continua proiectul ”Centrul Judiciar” (”Cartierul Justiției”), care presupune gruparea tuturor instituțiilor de justiție din Capitală într-un singur areal imobiliar și va continua proiectele de infrastructură judiciară în curs.
O altă prioritate este actualizarea și repararea deficiențelor programului ”Ecris” și trecerea la pregătirea digitalizării în sistemul judiciar. Introducerea treptată, prin programe pilot, a dosarului electronic, ar putea fi un sprijin pentru justițiabili, magistrați și profesiile juridice.

Oprirea modificărilor aduse Codurilor Penale în Parlament – alt obiectiv din Programul de Guvernare al PNL – 90 de articole declarate neconstituționale

Guvernul optează pentru stoparea modificărilor aduse codurilor penale, aflate în Parlament, după reîntoarcerea lor de la CCR, care a stabilit că aproximativ 90 de articole erau neconstituționale în urma acestor modificări. Aceeași soluție se impune și pentru aproximativ 70 de propuneri legislative depuse în Parlament pentru modificări punctuale ale codurilor penale, elaborate fără ca ele să fi fost rodul unei concepții unitare care să le coreleze.
Guvernul consideră că relansarea unui proces de modificare a codurilor penale trebuie să întrunească câteva condiții esențiale: a) să plece de la un proiect coerent și unitar elaborat de o comisie de specialiști în domeniu sub coordonarea Ministerului Justiției, la care reprezentanții CSM și ai organizațiilor profesionale ale magistraților, precum și ai profesiilor juridice să participe cu statut de membru, b) să fie precedat de o dezbatere largă și incluzivă cu societatea civilă și profesiile juridice, atât în primele etape ale redactării proiectului, cât și înainte de sesizarea Parlamentului și pe parcursul dezbaterii în Parlament în cadrul comisiilor juridice ale celor două Camere, c) să aibă la dispoziție inclusiv avize consultative prealabile ale Comisiei de la Veneția.

Secția Specială, numirea procurorilor de rang înalt, aplicarea recomandărilor din rapoartele MCV, GRECO, Comisia de la Veneția

Guvernul are în vedere în special situația Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, sistemul de pensionare anticipată introdus cu începere de la 1.01.2020, după ce a fost amânat prin ordonanță de urgență de vechiul guvern, restrângerea atribuțiilor Președintelui României și a CSM în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, recursul compensatoriu. La acestea se adaugă și alte vulnerabilități semnalate de Rapoartele COM privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Rapoartele de evaluare ale Grupului de State contra Corupției (GRECO), avizele Comisiei de la Veneția.
Guvernul va urmări rezolvarea acestor vulnerabilități în litera, dar și spiritul rezultatului Referendumului asupra Justiției desfășurat la inițiativa Președintelui României.

Sprijinirea activității marilor parchete – DNA și DIICOT, în programul Guvernului PNL

Grupările de crimă organizată, ”clanurile de interlopi”, ”mafiile” de tot felul, de la cele care practică răpirile și traficul de persoane sau de organe la cele economice, de la ”mafia” drogurilor la ”mafia” lemnului sau ”mafia” țigărilor de contrabandă, vor primi din partea Guvernului un răspuns pe măsură, în raport de riscurile semnificative pe care le generează. Guvernul PNL nu va asista nepăsător la extinderea acestor fenomene, ci va iniția o acțiune concertată multi – instituțională în care Ministerul Justiției se va implica potrivit competențelor sale, prin toate mijloacele administrative și normative pe care le are la dispoziție.

Guvernul va sprijini constant activitatea Direcției Naționale Anticorupție, alocând resursele logistice, financiare și de resurse umane necesare.

Programul de guvernare în domeniul Justiției vizează și arhiva SIPA

Viitorul guvern vrea să caute soluții prin situația dosarelor aflate în arhiva SIPA, soluții ce urmează să fie luate în urma discuțiilor cu CSM, cu asociațiile profesionale ale magistraților, dar și cu Parlamentul. Există și varianta în care toți cei menționați să nu ajungă la un consens. Atunci, arhipa SIPA va fi sigilată și depusă la Arhivele Naționale.

„Guvernul, prin Ministerul Justiției, va angaja un dialog structurat cu CSM, asociațiile profesionale ale magistraților și Parlament, care a creat recent o comisie specială, pentru identificarea celei mai bune măsuri privind arhiva SIPA, care a suscitat numeroase controverse și preocupări în mediul judiciar și cel politic, astfel încât să se asigure o protecție adecvată a datelor și informațiilor conținute de arhivă, precum și eliminarea oricărui risc de șantaj la adresa magistraților sau justițiabililor.
În absența unei soluții care să întrunească un consens inter – instituțional, Guvernul va proceda la crearea cadrului normativ, la nivel de hotărâre de guvern, pentru sigilarea arhivei și depunerea ei spre păstrare și conservare la Arhivele Naționale, până când un astfel de consens inter – instituțional este întrunit”, se precizează în programul de guvernare.

Ridicarea mecanismului MCV pentru România este un alt obiectiv al guvernului Orban

Guvernul PNL va acționa în direcția realizării obiectivelor MCV și a ridicării sale pe baza unei cooperări pe care o dorește și o solicită fără echivoc loială și onestă din partea COM și a tuturor Statelor Membre. Guvernul este conștient de marja mică de manevră pe care o are în acest sens, date fiind durata mandatului până la alegerile generale din 2020 și voturile de care ar putea dispune în Parlament, în special pentru obiectivul indicat supra la pct.2, dar cu atât mai mult va căuta cooperarea loială a Parlamentului, ca și a CSM și a MP în această direcție.
Guvernul își exprimă astfel încrederea că ceea ce nu a fost posibil în mandatul Comisiei Juncker, respectiv realizarea angajamentului Președintelui COM de a se ridica MCV pe baza rezultatelor, să fie posibil cât mai rapid în mandatul Comisiei condusă de Președinta COM, Ursula von der Leyen. De aceea, va acționa constant, atât pe fondul problemelor, cât și diplomatic, pentru a construi premisele unei astfel de decizii pozitive pentru România.

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/justitia-in-programul-de-guvernare-eliminarea-mcv-situatia-sectiei-speciale-arhiva-sipa-dar-si-stoparea-modificarilor-aduse-codurilor-penale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW