Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Justiția în 2022, între schimbarea legislației, desființarea Secției Speciale și numirea unui nou șef la DIICOT

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 2 ianuarie 2022 Etichete: , , , , ,

Modificarea legilor Justiției, a celor două coduri penale, numirea unui nou procuror-șef la DIICOT și desființarea Secției Speciale care anchetează magistrați sunt patru dintre punctele majore de pe agenda justiției din România, în 2022.

La pachet

Revenit în fruntea Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu susține că va trimite în Parlament desființarea Secției Speciale și propunerile pentru modificarea legilor Justiției în cadrul sesiunii parlamentare care începe în februarie.

Ministerul Justiției va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie 2022”, a declarat Cătălin Predoiu în decembrie, în cadrul unei discuții cu reprezentanții Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI: Începem 2022 cu mici majorări de venituri înghițite de mari creșteri de prețuri

Secția Specială riscă să mai scindeze o coaliție

Chestiunea desființării Secției Speciale nu este, încă, lămurită. Asta în condițiile în care există păreri diferite pe tema acesteia.

Unii social-democrați și liberali nu sunt de acord cu desființarea structurii de parchet care anchetează magistrați.

La rândul lor, unii parlamentari UDMR nu vor ca dosarele SIIJ să revină la parchetele de la care au fost luate, în funcție de competență. Acest lucru ar însemna că faptele de corupție comise de magistrați ar fi, din nou, cercetate de procurorii DNA. Varianta propusă este ca dosarele să fie mutate la Parchetul General.

În programul de guvernare PSD-PNL-UDMR este trecută ideea înființării unei alte structuri similare, după desființarea Secției Speciale.

Până la data de 31 martie 2022 vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activității SIIJ și înființarea unei instituții/ structuri care să ofere garanții de independență a magistraților și să asigure în același timp mecanisme eficiente pentru o reală și efectivă răspundere a judecătorilor și procurorilor, în condiții de imparțialitate și de legalitate a procedurilor, în acord cu Decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneția din iulie 2021 și al Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în documentul coaliției.

În paralel ar urma să fie modificate o serie de articole din cele trei legi ale Justiției, interesul principal fiind legat de chestiuni precum rolul președintelui în numirea procurorilor de rang înalt, avizul CSM în aceste proceduri (obligatoriu sau nu).

Modificarea Codului de procedură penală și a Codului Penal așteaptă, de asemenea, undă verde.

DIICOT, tot fără șef

Parchetul antimafia este condus, în continuare, de un procuror-șef interimar. Deși fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a declanșat procedura pentru numirea unui nou șef, aceasta a fost suspendată după plecarea sa din funcție.

Ajuns ministru interimar, Lucian Bode a suspendat procedura pentru perioada în care Ministerul Justiției nu are, la rândul său, un șef plin.

Procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcții de conducere vacante, declanșată la data de 28 iulie 2021, se suspendă pe perioada interimatului funcției de ministru al justiției”, se arată într-un anunț al ministerului din septembrie 2021.

Este așteptată reluarea procedurii în cursul anului 2022.

Final de mandat pentru CSM, tensiuni pentru ultimul președinte

Alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au provocat tensiuni în interiorul Consiliului, după ce candidații Secției pentru judecători au fost respinși. Trei judecătoare i-au cerut demisia actualului președinte Bogdan Mateescu, după ce s-a propus pentru a asigura interimatul la conducerea CSM.

Judecătoarea Andrea Chiș a anunțat miercuri, 22 decembrie, pe contul ei de Facebook, plecarea judecătoarei Mariana Ghena din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit unor surse Main News, Mariana Ghena se va pensiona, iar în locul ei va deveni membru CSM judecătorul Marian Budă, președintele Secției a II-a Civile de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Conform surselor citate, Budă ar urma să fie ales președintele CSM.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Judecătoarea Mariana Ghena s-a pensionat. Judecătorul Marian Budă va deveni membru CSM în locul ei SURSE

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW