Justiția, în 2019: Condusă de trei miniștri, scindată de Secția Specială și rămasă fără șefi la instituții-cheie
Anul 2019 a fost unul plin de scandaluri în justiție. Magistrații au arătat, poate mai mult ca niciodată, că sunt scindați și nu reușesc să ajungă la consens pe unele teme vitale pentru funcționarea sistemului. Anul a început cu Tudorel Toader în funcția de ministru, a continuat cu Ana Birchall și se încheie cu Cătălin Predoiu la cârma ministerului. Insistența cu care Consiliul Magistraturii, condus de Lia Savonea, a vrut să o impună pe Adina Florea la șefia Secției Speciale, conflictul deschis dintre fosta șefă a CSM și Birchall, pensiile speciale și controversele apărute în jurul unor dosare sunt câteva dintre scandalurile anului în justiție.
Un singur an, trei miniștri
2019 a debutat cu Tudorel Toader în funcția de ministru al Justiției. În prima parte a anului, el a stârnit nemulțumiri în partidul aflat, atunci, la guvernare. Social-democrații i-au reproșat întârzierea unor avize pentru anumite proiecte și faptul că nu a înaintat ordonanțe de urgență pentru transpunerea, în codurile penale, a unor prevederi care au primit undă verde de la CCR. Deși a respins acuzațiile, Toader a fost debarcat, în primăvară.
Conducerea interimară a ministerului a fost preluată de Ana Birchall, pe atunci vicepremier. Mai apoi, a fost numită ministru ,,plin”. Nemulțumirile din PSD nu au ocolit-o, astfel că Viorica Dăncilă a vrut să o schimbe, dar Birchall a rămas în funcție. A plecat, însă, odată cu căderea guvernului PSD.
Ajuns ministru din partea PNL, Cătălin Predoiu a demarat procedura de numire a șefilor la marile parchete și a propus, pe final de an, desființarea Secției Speciale.
Încercările CSM de a o pune pe Florea șefă la SIIJ
Sub conducerea Liei Savonea, Consiliul Superior al Magistraturii a încercat, de șapte ori, să o valideze pe Adina Florea la șefia Secției Speciale. Membrii Consiliului s-au împărțit în două tabere. O parte a boicotat ședințele de plen, astfel că Florea nu a putut fi numită. În cele din urmă, procurorul a anunțat că se retrage.
Secția Specială a fost criticată de forurile internaționale care au analizat justiția din România. În raportul Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) s-a menționat că SIIJ este văzută ca o anomalie, în timp ce raportul MCV (al Comisiei Europene), a ridicat numeroase semne de întrebare legate de funcționarea Secției Speciale. Detalii, AICI.
Scandal între șefa CSM și ministrul Birchall
În repetate rânduri, Ana Birchall, membru de drept în CSM, în calitate de ministru al Justiției, i-a reproșat Liei Savonea modul de convocare a ședințelor. Cele două au avut un conflict deschis pe parcursul anului, care a culminat cu denunțarea unui conflict juridic de natură constituțională de către președintele CSM. Savonea a acuzat-o pe Birchall de subminarea activității Consiliului și de ingerință în activitatea procurorilor, aspecte negate de ministru. După plecarea Anei Birchall din funcție, Lia Savonea a făcut un pas în spate în ceea ce privește demersul înaintat Curții Constituționale.
Anchete cu semne de întrebare
2019 a adus și numeroase controverse în jurul unor dosare mediatizate. Procurorul care a coordonat intervenția în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu a fost pus sub acuzare de Secția Specială. Acestuia i se reproșează gestionarea cazului. El a fost și suspendat din funcție însă, ulterior, CSM a decis încetarea măsurii.
Nemulțumiri a stârnit și procurorul care a coordonat intervenția în cazul Sorinei, fetița adoptată de un cuplu care locuiește în SUA. După apariția, în presă, a unor imagini de la ridicarea copilei, anchetatorul a fost pus, și el, sub învinuire de SIIJ.
Pe final de an, opinia publică a fost revoltată de cazul Țăndărei. După ani de anchetă și proces, inculpații acuzați de trafic de copii au fost achitați, pe motiv că fapta nu există. Procurorului DIICOT i s-a reproșat modul în care a desfășurat cercetările și a fost lansată chiar o petiție pentru excluderea acestuia din magistratură.
Plecări cu scandal de la vârful sistemului
Procurorul general al României și-a încheiat mandatul în primăvară, în plin scandal legat de situația unui deținut de la Penitenciarul Aiud. În presă au apărut informații potrivit cărora, în perioada comunistă, Lazăr ar fi refuzat să elibereze un disident. Deși a respins acuzațiile și s-a încris în cursa pentru un nou mandat, Lazăr a fost refuzat de ministrul de atunci, Tudorel Toader, astfel că s-a pensionat.
În urma unor controverse a renunțat la funcție și șeful DIICOT. După ce parchetul antimafia a descins acasă la mama Luizei Melencu, pentru recoltarea de probe biologice, având în vedere refuzul femeii de a se prezenta la DIICOT, președintele Klaus Iohannis a cerut demisia lui Felix Bănilă, șeful parchetului. Deși, în primă fază, procurorul a ezitat în a lua o decizie, după semnale apărute de la minister, potrivit cărora procedura de revocare ar urma să fie demarată, Bănilă a demisionat.
Mai multe detalii despre situația de la vârful marilor parchete, AICI.
Pensiile speciale, motiv de proteste în justiție
Intenția Guvernului și a Parlamentului, de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților, a stârnit revoltă în rândul judecătorilor și procurorilor. Mare parte a acestora s-a arătat împotriva unei astfel de decizii.
Unele instanțe, cum ar fi Curtea de Apel București, Tribunalul Prahova sau Tribunalul Galați au anunțat că își suspendă activitatea în semn de nemulțumire.
Grefierii au protestat și ei. Mii de persoane au ieșit în fața instanțelor și parchetelor din toată țara pentru a manifesta împotriva demersului. Imagini și detalii, AICI.
sursa foto: ÎCCJ
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/justitia-in-2019-condusa-de-trei-ministri-scindata-de-sectia-speciala-si-ramasa-fara-sefi-la-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/justitia-in-2019-condusa-de-trei-ministri-scindata-de-sectia-speciala-si-ramasa-fara-sefi-la-institutii-cheie/ […]