Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Jurnaliștii vor fi scutiți de impozitul pe venit. Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 11 februarie 2020 Etichete: , ,

Propunerea legislativă care prevede ca jurnaliștii și tehnicienii în radiodifuziune și televiziune să fie scutiți de plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor și din drepturile de proprietate intelectuală, a trecut în Camera Deputaților cu 174 de voturi „pentru”, 2 împotriva și 91 de abțineri.

Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost inițiată de deputatul PSD Valeriu Steriu și semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE și PMP.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiția activității de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

De asemenea, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) – (3), si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor”.

Valeriu Steriu a precizat, în expunerea de motive a proiectului, că „mass-media reprezintă un fenomen valoros și eficient în transmiterea informațiilor, având, în acest context, receptivitate și influențe modelatoare (educaționale) și educaționale deosebite asupra publicului larg de toate vârstele, de toate profesiile, de toate convingerile”.

Acesta a mai explicat că piața media trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populație.

„Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice. Cu toate acestea, mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă. Piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă.

Avand in vedere necesitatea sprijinirii activitatii jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor, precum si veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, obtinute de persoanele fizice care activeaza in domeniu, in sensul neimpozitarii lor”, a mai precizat Steriu.

Propunerea legislativă s-a mai aflat și în 2019 pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cu raport de respingere, dar a fost retrimis Comisiei de buget. Aceasta a rediscutat proiectul în 3 decembrie și a dat un raport suplimentar de adoptare.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW