Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Jurnaliştii români, ţinuţi la distanţă de bodyguarzii ministrului Karner. Scrisoare de protest a CNA, adresată Ambasadei Austriei

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2022 Etichete: ,

Consiliul Naţional al Audiovizualului a dezaprobat, vineri, modul în care jurnaliştii români au fost ţinuţi la distanţă, joi, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnalişti, se arată într-o scrisoare adresată de for Ambasadei Austriei în România.

După votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la Schengen, la JAI, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a fugit de întrebările ziariştilor români, aşa cum se vede în imaginile publicate de TVR: „Nu este politicos să fugiţi, domnule ministru!”, i-au transmis aceştia.

„Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spaţiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol. Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcţii publice. Îndepărtarea jurnaliştilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanţă cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români”, se arată în scrisoare.

Misiunea Consiliului Naţional al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetăţenii români au dreptul de a fi informaţi şi nu ignoraţi. Membrii Consiliului îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles şi speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie şi unul singular. Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente şi respectă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români, au semnat membrii CNA.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW