Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Jurnaliștii ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit. Aviz pozitiv în Comisia de buget a Camerei Deputaților

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 3 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Comisia de buget a Camerei Deputaților a votat, marți, proiectul de lege care îi scutește pe jurnaliști și tehnicienii din presă de impozitul pe venit de 10%, fie că este vorba despre câștiguri prevăzute prin contractul de muncă, fie din drepturile de autor. Propunerea legislativă a fost inițiată de PSD și ALDE.

Propunerea legislativă de modificare a Codului Fiscal a fost depusă la finalul anului 2018 de social-democratul Valeriu Steriu. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, însă, inițial, a primit vot negativ din partea Camerei Deputaților. Ulterior, la reluarea sesiunii parlamentare, politicienii au decis să rediscute în comisie proiectul. Marți propunerea legislativă a fost avizată pozitiv și va fi trimisă la Camerei Deputaților pentru votul final.

„Importanța jurnalismului în viața omului este inegalabilă”

În cazul în care va fi adoptat, proiectul trebuie să fie promulgat și de către președintele Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare.

”Importanța jurnalismului în viața omului este inegalabilă, deoarece este conceput pentru a susține o cauză nobilă, o cauză socială. Oamenii doresc să aibă acces la informație. Pentru a oferi informația, jurnalistul nu trebuie să servească pe cineva anume, ci trebuie să servească adevărul, libertatea de gândire și de alegere, să își dedice întreaga activitate intereselor sociale ale oamenilor. Astfel, este important ca accesul la informație să se realizeze prin diverse forme ale mass-media. Este nevoie de pluralism. Piața mass-media trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populație. Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice”, susțin parlamentarii PSD și ALDE în proiectul inițiat.

„Mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă”

Totodată, inițiatorii arată că ”mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă” și în consecință ”piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă”.

Astfel, proiectul de lege introduce la capitolul vizând impozitul pe venit, punctul 5, prin care sunt scutite de la plata impozitului pe venit: „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) – (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

În categoria activități de jurnalism, sunt incluse: ”cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor”.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW