Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Jurnalista Emilia Șercan acuză autoritățile că au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2022

Jurnalista Emilia Șercan a acuzat într-un material publicat luni, 4 aprilie, pe PressOne.ro, autoritățile statului că au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa. Potrivit jurnalistei, totul a început în luna ianuarie, atunci când a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă ar fi plagiată.

Este vorba despre teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, potrivit unei anchete publicate pe 18 ianuarie în publicația PressOne.ro.

Potrivit sursei citate, teza lui Nicolae Ciucă – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Jurnalista susține că a decis să facă publice operațiunile de discreditare și intimidare, pentru că în acest caz ar fi implicat și statul român. Șercan notează că o o probă pe care a furnizat-o Poliției Române a fost scursă din dosar în aceeași zi și, în plus, nu a fost audiată de organele de cercetare.

„Am decis să denunț public operațiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza unei ample operațiuni de kompromat.

Am acordat timp organelor de cercetare penală să ancheteze scurgerea de informații pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022. Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informații”, notează Emilia Șercan, între altele.

Jurnalista a precizat că a notificat atât forurile internaționale de protecție a jurnaliștilor împotriva abuzurilor autorităților, cât și reprezentanțele diplomatice din țările UE, dar și din SUA.

Acțiuni de amenințare, defăimare și intimidare

Emilia Șercan a povestit că a fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare, toate legate de munca sa de jurnalist de investigație.

„Una dintre acțiunile de defăimare și intimidare a fost făcută, potrivit potrivit probelor pe care le dețin, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului.

Prima dintre cele trei acțiuni a avut loc pe 19 ianuarie 2022, la o zi după ce am dezvăluit că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a plagiat în teza de doctorat.

Pentru fiecare dintre aceste trei acțiuni de amenințare și denigrare am depus deja plângeri penale la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, dosarele penale fiind anchetate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, a Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București”, arată sursa citată.

Precizările IGPR

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis că au fost deschise 3 dosare penale, pentru săvârșirea infracțiunii de violare a vieții private. Două dintre acestea au fost reunite și ulterior a fost extinsă urmărirea penală, astfel că a fost declinată competența Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Astfel, la nivelul Poliției Capitalei, există în lucru doar un dosar penal, cel referitor la amenințare, în prezent fiind efectuate activități specifice, în vederea identificarii autorului, conform unui comunicat de presă al IGPR.

Redăm integral precizările Poliției:

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la amenințarea unei persoane, precum și la „scurgerea de informații”, Centrul de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

La nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, au fost înregistrate 3 dosare penale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, privind săvârșirea infracțiunilor de amenințare, de violare a vieții private și cel de-al treilea, privind tot săvârșirea infracțiunii de violare a vieții private.

Cele două dosare penale, referitoare la săvârșirea infracțiunii de violare a vieții private, au fost reunite și ulterior a fost extinsă urmărirea penală, in rem, și pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, motiv pentru care a fost declinată competența, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, la data 14.03.2022.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București efectuează cercetări, în anchetă proprie.

La acest moment, la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, există în lucru doar dosarul penal referitor la amenințare, sub supravegherea procurorului, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, fiind efectuate activități specifice, în vederea identificarii autorului.

În prezent, se așteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităților procedurale.

În ceea ce privește audiența persoanei în cauză, la conducerea Poliției Române, aceasta s-a concretizat într-o notă de audiență. De asemenea, tot în acest context, persoana în cauză a depus o nouă sesizare, la nivelul Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Documentele astfel întocmite au fost înaintate unității de parchet competente, respectiv Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, conform prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Ordinului Comun M.A.I.-P.I.C.C.J. nr. 56/12/C/2014, pentru aprobarea Normelor metodologice privind înregistrarea, evidența unitară, circuitul sesizărilor penale și coordonarea administrativă a activităților dispuse organelor de poliție de către procuror.

Precizăm faptul că organele de cercetare penală din cadrul instituției noastre efectuează activitățile dispuse de procuror, iau toate măsurile necesare și formulează propuneri corespunzătoare, cu operativitate și responsabilitate”.

USR: Un jurnalist onest a devenit ținta unui sistem mafiot de epoleți

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a comentat cazul într-o conferință de presă susținută luni, 4 aprilie. Acesta a subliniat că România nu poate să fie condusă de epoleţi.

„Un jurnalist onest a devenit ţinta unui sistem mafiot de epoleţi pentru că a îndrăznit să-l demaşte pe prim generalul plagiator al ţării Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă – acest om care a declarat că după cariera militară nu îşi va distruge onoarea să intre în politică. Nu numai că a intrat în politică, dar a devenit în aceste zile un exponent al răului, un continuator al unui sistem care militarizează din ce în ce mai mult societatea românească.

Fie că vorbim de partide, unde vedem că PNL va ajunge să fie condus de armată şi de poliţie, care se comportă de fapt ca o miliţie, miliţia lui Lucian Bode care intimidează o jurnalistă, care scoate pozele în cel mai pur stil de kompromat, de tip Belarus, sunt oameni care pe canale oculte vor să pună o linişte de tip iliberal peste România şi noi ne vom lupta cu ei.

Nu trebuie să uităm aici rolul arhitecţilor care predau acum ştafeta: Iohannis, sprijinit de politicianul care nu a încetat niciodată să fie politician Eduard Hellvig. Un şef de serviciu secret nu ar trebui niciodată să facă politică, ar trebui să se ocupe de misiunea serviciului de informaţii. Iohannis şi Hellvig îl păstoresc acum pe Ciucă să devină continuatorul proiectul lui Iohannis, va fi proiectul Ciucă. Nu putem accepta ca România să fie condusă de epoleţi”, a declarat Drulă luni, 4 aprilie.

Foto: Facebook/ Emilia Șercan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW