Thursday, December 3, 2020
Jurnalism corect


Jumătate dintre acuzațiile lansate de Inspecția Judiciară la adresa procurorilor, respinse de CSM / Câți procurori au fost condamnați anul trecut

By Robert Madaianu , in Fara categorie Justitie , at 16 mai 2020 Etichete: , ,

În 2019 au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție sau infracțiuni asimilate celor de corupție doi procurori, potrivit Raportului anual privind starea justiției, obținut de Main News. Inspecția Judiciară a fost respinsă de procurorii din CSM în jumătate dintre cazurile trimise Consiliului, în care erau formulate acuzații de abateri disciplinare.

Unul dintre procurorii condamnați în 2019 a fost găsit vinovat de trafic de influență.

Prin sentința penală nr../F/….2017 a Curții de apel X, rămasă definitivă prin decizia penală nr…./….2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, s-a dispus, în baza art. 291 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 și 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal, condamnarea inculpatului X la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”, se arată în raport.

Un alt procuror a fost condamnat pentru șpagă.

Prin sentința penală nr…./2018, rămasă definitivă prin decizia penală nr. …../2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, s–a dispus, în baza art. 289 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000, condamnarea inculpatului Y la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, potrivit sursei citate.

Procurori suspendați

Totodată, anul trecut, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a suspendat din funcție patru procurori.

Dintre aceștia, doi au fost suspendați pentru că au fost trimiși în judecată, potrivit raportului consultat de Main News.

Jumătate din acțiunile Inspecției Judiciare, respinse

În anul 2019, Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis patru acțiuni disciplinare.

Magistrații au respins, însă, tot patru acţiuni disciplinare, anul trecut, ceea ce înseamnă că jumătate dintre acuzațiile lansate de Inspecția Judiciară au picat testul în fața CSM. Laura Codruța Kovesi este printre procurorii pe care CSM i-a considerat nevinovați din punctul de vedere al acuzațiilor IJ.

Alte opt acțiuni disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară în anul 2019 sunt, încă, pe masa procurorilor din Consiliul Magistraturii.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW