Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Jumătate de țară sub avertizare cod portocaliu de caniculă / Temperaturi între 37 și 39 grade Celsius

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 iulie 2023 Etichete: , , ,

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă valabilă luni, 17 iulie, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei.

Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.

În aceeași zi este în vigoare și o avertizare cod galben de caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista marți, 18 iulie, în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar miercuri și joi, 19 și 20 iulie, în cele din jumătatea sudică a teritoriului.

(Sursa foto: Administrația Națională de Meteorologie)

Cod galben de ploi și furtuni în nord-vestul țării

Meteorologii au emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte. Perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată presupun descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55-70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat peste 30-40 l/mp) și grindină.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW