Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Județele din România în care nu există niciun spital de psihiatrie/Raportul Ministerului Sănătății

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2019 Etichete: , ,

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile de psihiatrie de către ministrul demis al Sănătății Sorina Pintea. Controlul a vizat calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.

Potrivit unui răspuns la o solicitare mainnews.ro, inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță, cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării.

„ Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală, a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție”, transmite Ministerul Sănătății.

În timpul controlului, inspectorii sanitari au constatat structura unui Centru de Recuperare neavizată de Ministerul Sănătății, așa cum cere legislația în vigoare și, totodată, nerespectarea normelor de amplasarea paturilor în jumătate din unitățile controlate nu respectă ordinul 914/2006.

Ordinul 914/2006 poate fi conspectat AICI.

În unele secții și compartimente de psihiatrie s-a constatat că:

–    Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2.

–    Nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii.

–    Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.

–    Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în sălile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

–    Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

–    Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.

–    Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției.

–    Nu există camere de izolare a pacienților.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că:

–    Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

–    Spitalul de maximă siguranță Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la secția de bolnavi cronici.

–    La spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.

–    Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că în toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile conform art.8, alin.4 și 6 din ordinul 488/2016, care prevăd următoarele:

Art.8: Prin izolare se înţelege plasarea pacientului într-o încăpere special prevăzută şi dotată în acest scop. Încăperea trebuie să ofere posibilitatea unei observări continue a pacientului, să fie iluminată şi aerisită în mod corespunzător, să aibă acces la grup sanitar propriu şi să fie protejată în aşa fel încât să prevină rănirea celui izolat. Nu pot fi izolate concomitent în aceeaşi încăpere mai multe persoane.

Art.6: Dotările minimale ale unei incinte protejate sunt următoarele: scaun şi masă fixate în perete cu colţuri rotunjite; pat fixat în podea cu saltea; duş direct din tavan; lavoar şi vas de toaletă din metal, fixate în perete.

Totodată, există echipă terapeutică conform art 2,alin 2  din Ord. 488/2016 care este condusă de un medic psihiatru în toate spitalele de maximă siguranță.

Orașele din România în care nu există niciun spital de psihiatrie

În cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%. Exemplele fiind:

  • Vaslui-114.20%
  • Olt -109,06%
  • Neamt -103,22%

În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existând o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea.

De asemenea, există 15 județe din România în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale.

Acestea sunt județele fără niciun spital de psihiatrie:

Tulcea, Constanța, Dămbovița,  Bacău,  Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Nasaud.

MS a mai descoperit că tot în spitalele de monospecialitate controlate există o echipă terapeutică condusă de un medic psihiatru, însă nu există camere de izolare, iar acolo unde nu există, nu sunt conforme cu normele.

Totodată, nu se respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.

sursa foto: Dreams Time

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW