Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Judecătorul Marian Enache, noul preşedinte al Curții Constituționale UPDATE Direcțiile de acțiune ale mandatului său

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 11 iunie 2022

UPDATE După alegerea ca președinte al CCR, Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient și consolidarea echidistanței Curții Constituționale.

Dinamism

  • să impulsionăm activitatea Curții Constituționale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluționare. Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani;
  • să contribuim la construirea unei jurisprudențe unitare, clare și predictibile;
  • să îmbunătățim calitatea redactării deciziilor.

Deschidere

  • să realizăm o deschidere mai mare a instituției în raport cu celelalte autorități publice și cu reprezentanții tuturor profesiilor juridice pentru a se înțelege mai bine conținutul și sensul deciziilor Curții Constituționale;
  • să realizăm o deschidere mai mare către necesitățile societății românești;
  • să realizăm o deschidere mai mare față de forurile internaționale de justiție constituțională;
  • să realizăm o deschidere mai mare către mass-media, pentru a se putea disemina și explica mai bine deciziile Curții Constituționale.

Dialog

  • să promovăm un dialog mai structurat între instituțiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituțională;
  • să promovăm dialogul instituțional cu instanțele constituționale și europene (CEDO/ CJUE).

Digitalizare

  • să continuăm eforturile de digitalizare ale Curții Constituționale;
  • să implementăm registrul electronic jurisdicțional;
  • să dezvoltăm un modul de jurisprudență și un motor de căutare;
  • să reducem la minimum registrele „scrise de mână”.

Potrivit unui comunicat de presă, noul șef al CCR a subliniat că, în opinia sa, Curtea Constituțională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetățeni, în ceea ce privește drepturile și libertățile lor, cât și pentru autoritățile statului, în vederea realizării competențelor lor potrivit Legii fundamentale a statului. Ea este o curte de drepturi și libertăți și asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanță, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută și de societate ca o instituție necesară în dinamica vieții juridice românești.

Știrea inițială

Marian Enache a fost ales noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR). Mandatul acestuia este de trei ani. Plenul CCR s-a întrunit sâmbătă, 11 inuie, pentru alegerea noului președinte al Curții, după ce Mihaela Ciochină, Iuliana Scântei şi Bogdan Licu au depus tot astăzi jurământul de învestitură în funcţia de judecător la CCR, mandatele acestora fiind de nouă ani.

Marian Enache a fost ales cu unanimitate de voturi.

„Momentul depunerii jurământului marchează, potrivit art.63 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, intrarea în exercițiul funcției de judecător al Curții Constituționale și a fost urmat de reunirea Plenului, în noua componență, pentru alegerea noului președinte al Curții.

În urma votului secret, cu unanimitatea voturilor judecătorilor prezenți, domnul Marian ENACHE a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani.

Procedura de alegere a noului președinte al Curții Constituționale s-a desfășurat în temeiul dispozițiilor art.7 alin.(1), (2) și (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat al CCR.

Cine este Marian Enache

Marian Enache a fost numit judecător la CCR de Senat, în 2016, pentru un mandat de 9 ani. El a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași în 1977.

Activitatea sa profesională, potrivit CV-ului de pe site-ul Curții Constituționale:

1977-1990: avocat în Baroul Iași, Baroul Vaslui;

1990: membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN);

1990-1992: deputat, Adunarea Deputaților, Parlamentul României;

vicepreședinte al Adunării Deputaților; vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituției României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaților;

1993: consilier prezidențial – Direcția juridică a Președinției României;

1993-1996: ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;

1996-2000: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României; membru al Comisiei juridice, de disciplină, și imunități; membru al Comisiei de validare;

1998-2010: avocat în Baroul București;

2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaților;

2012-2016: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României; membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Mandatul lui Valer Dorneanu, fostul președinte, la Curtea Constituțională a României a expirat pe 10 iunie 2022.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *