Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Judecătorul Marian Budă, noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 12 mai 2022

Judecătorul Marian Budă a fost ales joi, 12 mai, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi. Au fost 10 voturi „da”, 5 „nu”, dar și 2 voturi nule. 

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe domnul judecător MARIAN BUDĂ, începând cu data de 13.05.2022 până la data de 06.01.2023. (majoritate: 10 voturi DA, 5 voturi NU, 2 voturi NULE)”, se arată în hotărârea CSM.

Judecătorul Marian Budă a fost numit în luna ianuarie de Senat în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Cine este Marian Budă

Marian Budă este judecător la ÎCCJ, Secţia a II-a civilă, din 2010, iar între 2008 și 2010, a activat în cadrul Secţiei civile şi de proprietate intelectulă.

Înainte de a ocupa postul de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Budă a fost președintele secţiei civile din cadrul Curții de Apel Craiova (2006-2008).

În prezent, el este și conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Administrative, dar și lector la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, ambele facultăți în cadrul Universității „Spiru Haret” din Craiova.

Citește INTEGRAL CV-ul judecătorului Marian Budă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *