Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Judecătorul care a decis că Secția Specială nu ar fi justificată, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară / Stelian Ion, semnal către magistrați: Să nu fie intimidați de absolut nici un astfel de gest

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 15 iunie 2021

UPDATE Inspecția Judiciară transmite că cercetarea disciplinară cu privire la judecătorul Costin Andrei Stancu nu are legătură cu decizia Curții de Apel Pitești, ci cu „modul de respectare a normelor de procedură aplicabile contestației privind durata procesului”.

Având în vedere interesul public manifestat față de una dintre lucrările aflate pe rolul Inspecției Judiciare, vă comunicăm faptul că sesizarea din oficiu cu privire la judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Pitești, nu vizează interpretarea Hotărârii CJUE din 18 mai 2021, ci modul de respectare a normelor de procedură aplicabile contestației privind durata procesului, ce a format obiectul dosarului nr. 722/46/2021

Știrea inițială

Judecătorul Curții de Apel Pitești care a decis că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu este justificată de imperative obiective și verificabile, citând decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară (IJ). Stelian Ion consideră că acțiunea IJ ar fi „îngrijorătoare” și le transmite magistraților să nu se lase intimidați.

E îngrijorător, pentru că tot în decizia CJUE se făcea trimitere la momentul în care conducerea Inspecției Judiciare a fost numită prin OUG și era criticat foarte ferm acest moment. Iată, acea conducere, care este și conducerea actuală, care a fost la un moment dat numită politic, prin acea Ordonanță de Urgență, prin prelungirea mandatului, ne oferă astfel de exemple”, a declarat, marți, la RFI, Stelian Ion.

Ministrul Justiției le transmite judecătorilor să nu se lase intimidați de acțiunile Inspecției Judiciare, precizând că e convins că vor avea câștig de cauză în cele din urmă.

Observăm câteva lucruri. Unii magistrați care au avut curaj, fermitate și au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forțat foarte mult legile justiției, s-au modificat în mod negativ aceste legi, acei judecători s-au ales cu dosare disciplinare. De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE, în urma sesizării lor pronunțându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că și judecătorul care a dat acea soluție este cercetat disciplinar”, a spus ministrul.

Curtea de Apel Pitești a decis, pe 8 iunie, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu este justificată de imperative obiective și verificabile și că nu este însoțită de garanții care să înlăture orice risc ca SIIJ să fie folosită ca instrument de control politic. Instanța a obligat procurorii Secției Speciale să-și decline competența de soluționare a cauzei. Decizia este definitivă.

MAI MULTE DETALII, AICI: BREAKING Curtea de Apel Pitești: Secția Specială nu este justificată, nu există garanții / Instanța obligă procurorii SIIJ să decline competența

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW