Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Judecătorii spun că PSD trebuie să ceară informații organizațiilor județene despre costurile mitingului ‘împotriva abuzurilor’

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 29 aprilie 2019 Etichete: , , ,

Judecătorii spun că PSD trebuie să ceară informații organizațiilor județene despre costurile mitingului ‘împotriva abuzurilor’, din iunie 2018.

Informațiile reies din motivarea sentinței prin care PSD a fost obligat de instanță să comunice costurile evenimentului.

Magistrați: Informațiile, de interes public pentru că privesc activitatea unui partid

Judecătorii spun că PSD, structura centrală, trebuie să solicite informațiile legate de costuri organizațiilor județene. În motivare se arată că datele cerute sunt informații de interes public, iar partidul este o autoritate publică.

„Tribunalul reține că informațiile legate de organizarea acestui eveniment pot fi clasificate ca informații de interes public, deoarece privesc activitatea partidului politic. Răspunsul emis de partidul politic nu îndeplinește exigențele Legii 544/2001.

Răspunsul emis de partidul politic nu îndeplinește exigențele Legii 544/2001, „, se arată în motivare.

Magistrații notează că partea din răspuns referitoare la cheltuielile suportate de organizația centrală a PSD reprezintă un refuz.

În opinia instanței de fond, pârâta nu se poate apăra prin invocarea faptului că cea mai mare parte a cheltuielilor au fost suportate de organizațiile județene ale partidului. (..) În această situație particulară, informațiile solicitate dacă nu sunt deja deținute la nivel central, trebuie cerute la organizațiile județene, agregate și puse la dispoziția solicitanților”, spun judecătorii.

Tribunal: Faptul că nu se deține o informație reprezintă în sine o informație

Completul arată că dacă o autoritate publică nu deține informații referitoare la o anumită situație, acest lucru trebuie comunicat.

„În ipoteza în care autoritatea publică nu deține informația solicitată acest aspect trebuie menționat în mod explicit cu atașarea unei minime motivări, iar nu ignorat. Faptul că participanții la miting și-au asigurat din resurse proprii cele necesare deplasării, iar pârâta nu deține informații strict cu privire la aceste cheltuieli poate reprezenta (..) un răspuns corect (..). În alte cuvine, faptul că nu se deține o informație reprezintă în sine o informație. În orice caz, pârâtul are obligația legală de a oferi un răspuns cât mai aplicat cererii reclamantului”, potrivit documentului.

PSD, obligat să furnizeze informațiile solicitate

Este vorba despre procesul deschis de jurnalistul Ovidiu Vanghele (Centrul pentru Investigații Media). Acesta a solicitat informații despre cheluielile PSD pentru mitingul din 2018.

Jurnalistul a cerut informații despre sursele de finanțare pentru transportul participanților, asigurarea hranei acestora, amenajarea locului pentru eveniment. PSD nu a răspuns concret solicitării, iar ziaristul s-a adresat judecătorilor.

Decizia instanței nu este definitivă.

La ‘mitingul împotriva abuzurilor’, așa cum a fost numit de PSD, au participat peste 100.000 de oameni.

 

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW