Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Judecătorii i-au confiscat două sticle de whiskey unui fost general de brigadă, condamnat pentru trafic de influență

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 5 februarie 2021

Judecătorii au confiscat două sticle de whiskey, o sticlă de vodcă, o sticlă de prosecco și suma de 360 de lei de la un fost general de brigadă în cadrul unui dosar legat de avansarea unei persoane în Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Nicolae Fugulin a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență, într-un dosar în care persoane din conducerea STS au fost trimise în judecată de DNA.

CITEȘTE ȘI: Șefi din STS, trimiși în judecată de DNA pentru ilegalități în angajările de personal

Dispune luarea față de inculpat a măsurii de siguranță a confiscării speciale cu privire la următoarele bunuri: două sticle de whisky, o sticlă de vodcă o sticlă de prosecco ?i suma de 360 lei, cu privire la care a fost instituită măsura sechestrului asigurător, prin ordonan?a din data de 01.07.2020. În temeiul art.485 alin.4 rap. la art.274 alin.1 Cod de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 1.200 lei cheltuieli judiciare avansate de către stat. În temeiul art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare din apelul Parchetului ?i al inculpatului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 04.02.2021”, se arată într-o decizie a Curții de Apel București.

Fugulin, general de brigadă în rezervă, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA în luna iulie.

Acuzațiile procurorilor

Cercetările au vizat perioada iunie 2019 – martie 2020, când au fost organizate  trei concursuri de promovare a unor angajați S.T.S. din Corpul Subofițerilor în cel al Ofițerilor.

Cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi obținut aviz psihologic favorabil, după susținerea testării psihologice.

La al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susținut din nou testarea psihologică, la care, deși ar fi obținut aceleași rezultate ca la proba anterioară (în condițiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziție baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuși „apt psihologic pentru a fi încadrat ofițer în cadrul S.T.S.”.

„Acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către inculpata Nițu Ana asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Grigore Daniel Cosmin. Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independența profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispozițiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog și ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecința directă a încălcării dispozițiilor legale susmenționate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale S.T.S. de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale și implicit cu competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obținerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcție de ofițer pentru care nu îndeplinea condițiile legale”, arată comunicatul procurorilor DNA.

Chiar și în aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoștințele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarată respinsă.

La al treilea concurs, care a avut loc în data de 19 februarie 2020, inculpata Ștefan Adelina Sofia ar fi dispus ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să susțină testarea singură, în altă sală, față de ceilalți candidați.

În aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela ar fi reușit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Racu Gabriela care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.

În același context și pentru același motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, Fugulin Nicolae diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul S.T.S. pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofițer.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influența pretinsă a generalului în rezervă Fugulin Nicolae nu a fost una reală.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *