Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Judecătorii europeni decid soarta Secției Speciale | La CJUE încep procesele deschise de magistrații români

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 20 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

La Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încep primele procese deschise de instanțele din România cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Magistrații români au cerut forului european să se pronunțe cu privire la respectarea legislației europene dar și cu privire la obligativitatea respectării recomandărilor din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). În cazul în care CJUE va decide că Secția Specială nu respectă legislația UE, ea ar trebui, în teorie, desființată. Sau, după caz, în funcție de concluzia CJUE, modificat felul în care este organizată.

Pentru 20, respectiv 21 ianuarie, sunt programate șase procese pe aceste teme.

Ce riscă România, dacă nu respectă decizia CJUE

În situația în care CJUE s-ar pronunța în defavoarea Secției Speciale, iar România nu ar pune în aplicare decizia/recomandarea, țara noastră riscă o procedură de infringement, arată avocatul Adrian Cuculis.

,,Problematica Secției Speciale poate fi tranșată într-un mod sau altul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. (…) Dacă CJUE va ajunge la concluzia că Secția Specială ar încălca într-un fel sau altul o normă din Tratatul de funcționare al UE sau din legislația europeană, sigur că ar trimite recomandări prin care s-ar exprima în sensul că a constatat aceste încălcări și ar da recomandări în sensul acesta, însă fără să aibă dreptul Curtea de Justiție să spună în mod direct că ar trebui să fie desființată Secția sau nu. Ci, mai degrabă, ar explica în ce fel sau în ce sens ar încălca prevederile europene această secție, în structura în care este acum înființată și funcționează. Dacă, în ipoteza unei decizii în sensul încălcării dreptului european, România nu s-ar ralia la aceste considerente și îndrumări ale Curții, Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, ar avea dreptul să deschidă împotriva României procedura infringement-ului”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru mainnews.ro.

Cine va susține pledoariile

Punctele de vedere ale autorităților din România vor fi susținute de noul agent guvernamental pentru CJUE, Emilia Gane, de procurorul Horațiu Radu (pentru Parchetul General) și de avocatul Radu Chiriță (pentru CSM).

De asemenea, printer vorbitori se află magistrații Dragoș Călin, Alexandra Lăncrănjan și Bogdan Pîrlog.

Verdictul Curții de Justiție a Uniunii Europene va fi dat după susținerea pledoariilor și după ce avocatul general va prezenta concluziile. Cel mai probabil, decizia va fi anunțată peste câteva săptămâni.

Pe parcursul anului trecut, mai multe instanțe din țară, printre care Curtea de Apel București, Curtea de Apel Iași și Tribunalul Olt au sesizat CJUE pe tema înființării Secției Speciale. Magisțrații din România au solicitat judecătorilor europeni să spună și dacă țara noastră este obligată să respecte recomandările cuprinse în raportul MCV. Ultimul astfel de raport a fost unul extrem de critic.

Foto: Digi24

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW