Sunday, January 16, 2022
Jurnalism corect


Judecătorii CSM îl acuză pe Klaus Iohannis că încalcă independența justiției: Referiri neprobate la independenţa Danei Gîrbovan/ Trei magistrați nu își asumă comunicatul

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 29 august 2019 Etichete: , , ,

Secția pentru Judecători a CSM îl critică pe Klaus Iohannis pentru modul în care a motivat respingerea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției, menționând că afirmațiile președintelui încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției. Mai mult, judecătorii CSM consideră că programul prezentat de Gîrbovan ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție. Trei dintre magistrații din Secție nu își asuma comunicatul transmis de Consiliu. Este vorba despre Bogdan Mateescu, Andreea Chiș și Mihai Bălan.

Este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, spun judecătorii.

Secția pentru Judecători a CSM: Referiri nejustificate la independența și probitatea profesională a Danei Gîrbovan

„În raport de afirmațiile Președintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției.

Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției.

Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.

Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției”, transmite Secţia pentru Judecători a CSM.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW