Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Judecător: Huliganii de la protestul privind OUG 13 au intenționat să creeze „o atmosferă de haos generalizat”

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 20 iunie 2019 Etichete: , , ,

Judecătoria Sectorului 1 a motivat decizia prin care a dispus sentințe de condamnare pentru huliganii care au participat la protestul din Piața Victoriei, din februarie 2017, după adoptarea OUG 13. Magistratul spune că aceștia nu știau miza protestului, însă au dorit să creeze o atmosferă de haos generalizat.

„Inculpatii au savarsit infractiunile retinute in sarcina lor, cu ocazia celor mai ample proteste publice desfasurate in Romania in ultimele decenii deturnand, fiecare, intr-o maniera diferita, scopul unei manifestatii pasnice. Dorind să profite de un context social ce le era favorabil, inculpații, aflați într-un conflict continuu cu autoritatea de stat, în orice formă s-ar încorpora aceasta, au dorit să creeze o atmosferă de haos generalizat”, spune magistratul.

În cauză sunt judecate 12 persoane, doar una dintre ele fiind condamnată la închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Motivare: Inculpații au urmărit deturnarea procesului

Judecătorul spune că tinerii au pus în pericol cei 150.000 de participanți.

„Instanta apreciaza ca inculpatii, prin actiunile lor, au creat premisele agitarii unei multimi oricum tensionate si au pus in pericol potential un numar de aproximativ 150.000 de oameni, crearea unor busculade fiind foarte probabila cu aceste ocazii.

Instanta apreciaza ca inculpatii chiar au urmarit producerea acestor rezultate si deturnarea protestului pasnic, acestia prezentandu-se in Piata Victoriei cu unicul scop de a porni un conflict major cu reprezentantii fortei publice, comportamente specifice ultrasului”, se arată în motivare.

Judecătorul a constatat că acțiunile suspecților au fost de natură să conducă „prin precipitarea multimii, la urmari cu mult mai grave, inclusiv decese”.

„Faptele savarsite de inculpati au creat o stare suplimentara de neliniste in societate, creandu-se impresia unei incapacitati a autoritatilor de a reprima protestele violente stradale si un sentiment legitim de teama pentru siguranta publica a cetatenilor”, explica magistratul.

Este vorba despre protestele din februarie 2017, când în jur de 150.000 de români au ieșit în stradă nemulțumiți de adoptarea OUG 13 privind justiția. Ulterior, Guvernul a abrogat ordonanța. Un grup de aproximativ 50 de persoane a provocat violențe în cadrul mitingului pașnic.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW