Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


Judecătoarea Mariana Ghena s-a pensionat. Judecătorul Marian Budă va deveni membru CSM în locul ei SURSE

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 22 decembrie 2021

Judecătoarea Andrea Chiș a anunțat miercuri, 22 decembrie, pe contul ei de Facebook, plecarea judecătoarei Mariana Ghena din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit unor surse Main News, Mariana Ghena se va pensiona, iar în locul ei va deveni membru CSM judecătorul Marian Budă, președintele Secției a II-a Civile de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Conform surselor citate, Budă ar urma să fie ales președintele CSM. Amintim că alegerile interne din Consiliu, care au avut loc în 16 decembrie, au eșuat, după ce singurele candidate pentru șefia CSM, Gabriela Baltag și Andrea Chiș, nu au obținut voturile necesare din partea Secției pentru judecători, alegerile interne urmând să fie reluate.

Cererea de pensionare a Marianei Ghena s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 22 decembrie, a secției pentru judecători din CSM.

Postarea judecătoarei Chiș

Judecătoarea Andrea Chiș a anunțat miercuri, 22 decembrie, pe contul său de Facebook, plecarea „unui membru” al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a criticat pe rețeaua socială faptul că judecătoarea Ghena a plecat „fără să i se aducă vreo mulțumire public”.

„Azi a plecat din consiliu primul membru. Compoziția a fost aceeași timp de 5 ani, ceva nemaîntâlnit, din ce țin eu minte, în alte consilii. Acest consiliu a rezistat cu aceeași (sic!) membri timp de 5 ani.

Din păcate, după 5 ani de colaborare, a plecat un membru CSM, primul președinte al acestui consiliu, ales cu cea mai mare majoritate, fără măcar să știu că plecarea sa a fost pusă pe ordinea de zi. Am fost convocată de ieri seară pe azi și totuși am studiat ședința, neștiind că, cu nici o oră înainte, va exista încă un punct pe ordinea de zi. Puteam să îl votez fără să știu, să treacă neobservat, având încredere în ordinea de zi comunicată de președintele CSM așa târziu cum a fost.

A plecat un coleg membru CSM, așa cum a plecat anul acesta secretarul general al consiliului, devenit imediat secretar de stat în Ministerul Justiției, fără să știu că plecarea sa a determinat suplimentarea ordinii de zi. Am aflat din presă. Măcar în cazul său i s-au adus mulțumiri publice în ședință de către președinte.

A plecat un membru CSM fără să i se aducă vreo mulțumire public și, poate, fără să fie, la rându-i, mulțumit. Poate se va întoarce judecător la instanța de la care a plecat, dacă se răzgândește în anul ce vine și colegii din Secția de judecători aprobă aceasta.
A plecat un membru CSM și consiliul merge înainte. Să vedem dacă scenariul e prestabilit ori încă se scrie”, se arată în postarea lui Chiș din mediul online.

Reacția șefului CSM

Președintele CSM, Bogdan Mateescu, a declarat pentru Main News că este „foarte mâhnit” de plecarea colegei sale și, totodată, a explicat că Mariana Ghena și-a rugat colegii să nu fie transmise public mesaje de mulțumire.

„Dincolo de ipocrizie, discursul dublu aparent de alimentare a unor egouri fals dimensionate, poate ca să umple locul lăsat de caracter, eu chiar sunt foarte mâhnit de plecarea colegei mele Mariana Ghena, cu care am avut o excepțională relație profesională și de colegialitate.

I-am mulțumit așa cum știu eu, sincer, și i-am respectat rugămintea de a nu îi transmite public niciun mesaj de mulțumire. Ceea ce este relevant este că însăși colegă noastră doamna judecător Mariana Ghena i-a explicat judecătoarei Chiș (Andrea – n.red.), în prezența tuturor membrilor secției, că dânsa m-a rugat să nu o fac public. I-am respectat rugămintea.

Văd acum declarații publice ale judecătoarei Chiș, ca și când discuția nu a avut loc. Trist, foarte trist momentul în care o colegă alege să plece. Foarte tristă încercarea de a transforma o decizie eminamente personală în scandal public, într-un mod care demonstrează ce era de demonstrat, că aparența nu este una cu substanța, mai ales dacă una din ele lipsește”, a fost reacția actualului președinte al CSM transmisă Main News.

Cine este Marian Budă

Marian Budă este judecător la ÎCCJ, Secţia a II-a civilă, din 2010, iar între 2008 și 2010, a activat în cadrul Secţiei civile şi de proprietate intelectulă.

Înainte de a ocupa postul de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Budă a fost președintele secţiei civile din cadrul Curții de Apel Craiova (2006-2008).

În prezent, el este și conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Administrative, dar și lector la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, ambele facultăți în cadrul Universității „Spiru Haret” din Craiova.

Citește INTEGRAL CV-ul judecătorului Marian Budă

Conform surselor Main News, el ar urma să fie ales noul președinte al CSM. Membrii Secției pentru judecători trebuie să decidă până în data de 6 ianuarie cine este propunerea pentru șefia CSM. În caz contrar, Bogdan Mateescu va asigura interimatul la conducerea Consiliului.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *