Monday, October 7, 2024
Jurnalism corect


Judecătoarea care a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă: România are nevoie de stabilitate

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2022

România are nevoie de stabilitate, iar chestiunea plagiatului lui Nicolae Ciucă ar putea servi intereselor adversarilor politici ai acestuia, a explicat judecătoarea Ionela Tudor de la Curtea de Apel București decizia prin care a suspendat sesizările prin care lucrarea doctorat a premierului a fost reclamată pentru plagiat la CNATDCU, potrivit motivării consultate de G4Media

În decizia luată de judecătorul Ionela Tudor pe 1 martie, decizie a cărei motivare a fost făcută public astăzi, se indică o argumentație cel puțin bizară:

„(…) luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României”, se arată în motivare.

Teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, potrivit unei anchete publicate pe 18 ianuarie în publicația PressOne.ro.

Potrivit sursei citate, teza lui Nicolae Ciucă – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Nicolae Ciucă a cerut public analizarea lucrării

La doar câteva ore după publicarea investigației, Nicolae Ciucă a solicitat public Universității Naționale de Apărare, condusă de fostul său șef de cabinet, analizarea lucrării.

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a susținut Nicolae Ciucă.

Însă nu UNAp ar fi trebuit să analizeze lucrarea, din simplul motiv că, în caz de plagiat, nu are are competență să emită o decizie de menținere sau de retragere a unui titlu de doctor, ci CNATDCU. Această instituție a primit sesizări din partea a opt cetățeni, însă doar trei dintre acestea au fost admise, restul fiind respinse din motive procedurale, arată PressOne.

Parchetul General a ridicat teza de la UNAp

Pe 27 ianuarie, la nouă zile după publicarea investigației, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem, privind teza de doctorat a premierului, ca urmare a unei plângeri. Câteva zile mai târziu, arată PressOne, procurorii au descins la Universitatea de Apărare, de unde au ridicat înscrisuri referitoare la studiile doctorale ale premierului, dar și teza de doctorat existentă în instituție și documentele aferente susținerii publice a tezei, toate în format original.

Practic, potrivit sursei citate, ridicarea documentelor originale de la UNAP, arată sursa citată a blocat analizarea tezei de doctorat a premierului Ciucă de către CNATDCU, în condițiile în care analizare a unei teze suspecte de plagiat prevede ca școala doctorală unde lucrarea a fost susținută să trimită către CNATDCU toate documentele care au stat la baza obținerii titlului de doctor.

Ulterior, pe 24 februarie, cu o zi înaintea termenului anunțat pentru constituirea dosarului la CNATDCU, relevă PressOne, procurorii de la parchetul general au descins și în această instituție, de unde au ridicat toate înscrisurile referitoare la teza premierului, în orice format și pe orice suport, inclusiv documentația transmisă de UNAP și de Biblioteca Națională a României.

Premierul Ciucă a blocat acuzațiile în instanță

În tot acest timp Nicolae Ciucă nu a stat degeaba. Potrivit PressOne, și-a premierul angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură din România – Mușat și Asociații și a dat în judecată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), o instituție aflată în subordinea Ministerului Educației care se ocupă de înregistrarea sesizărilor de plagiat depuse de cetățeni.

În procesul deschis la Curtea de Apel București (CAB), Ciucă a cerut suspendarea înregistrării celor trei sesizări de plagiat referitoare la teza sa de doctorat. Pe 1 martie, instanța a admis cererea de chemare în judecată a premierului Nicolae Ciucă și a decis suspendarea înregistrării celor trei sesizări de plagiat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW