Sunday, November 28, 2021
Jurnalism corect


Judecătoarea Andreea Chiș: Secția specială nu întărește independența noastră, ci, dimpotrivă, ne vulnerabilizează

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 26 septembrie 2019 Etichete: ,

Judecătoarea Andreea Chiș, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) nu întărește independența magistraților, ci îi vulnerabilizează.

„Nu întărește independența judecătorilor și procurorilor, ci, dimpotrivă, ne vulnerabilizează (…) A avut încă de la început dosare extrem de discutabile, cum ar fi al actualului procuror șef european (Laura Codruța Kovesi -n.r). (…) Ca percepție publică, în timp ce se vede că ar putea să exercite presiuni sau chiar exercită presiuni asupra unor magistrați, pe de alta parte se pare că poate favoriza o parte a politicului sau mediului de afaceri prin retragearea unor apeluri în dosare ale DNA”, a spus Andreea Chiș despre secția de anchetare a magistraților, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

Andreea Chiș s-a aflat printre cei care au boicotat ședințele de numire a Adinei Florea în fruntea SIIJ.

Judecătoarea este de părere că CSM nu a reacționat de fiecare dată când au fost atacuri la independența magistraților, în ciuda puterii foarte mari a instituției.

„Cred că nu ne-am făcut de fiecare dată datoria, nici în cazul acestor legi ale justiției nu cred că ne-am făcut datoria”, a mai spus ea.

De asemenea, Andreea Chiș a criticat și modul în care președintele CSM, Lia Savonea, convoacă ședințele de plen ale instituției:

„Nu se țin sedințele de plen când lipsesc anumiți colegi din ceea ce constituie această majoritate fragilă de 10. Pe când atunci când lipsim unul dintre noi, se convoacă. Pentru că am discutat și altădată de majorități conjuncturale, probabil că atunci când unul din cei 7 va lipsi, se va convoca un nou plen. (…) Trebuie să ni se ofere în mod egal fiecăruia șansa să votăm. Eu cred că următorul plen se va convoca când unul dintre noi 7 va lipsi. Președintele CSM nu ne-a oferit o explicație”.

Judecătoarea Andreea Chiș a vorbit și despre situația în care se află astăzi justiția din România:

„Dacă nu aș fi optimistă, aș pleca acasă. Cred că sistemul judiciar românesc este un sistem puternic și unit chiar dacă ni s-au separat carierele. Suntem mai uniți ca niciodată și vom supraviețui”.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW