Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Judecătoarea Adriana Stoicescu, despre pensiile magistraților: Jelania pentru pensii mai mari decât salariile e lipsită de decență

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 13 iunie 2023 Etichete: ,

Adriana Stoicescu, judecător la Curtea de Apel Timișoara, are o opinie total diferită față de cea colegilor săi, reprezentanți ai unor asociații profesionale, care au cerut suspendarea reformei pensiilor magistraților, nemulțumiți că va crește vârsta de pensionare, respectiv pensiile de serviciu ar putea fi diminuate.

Judecătoarea Stoicescu susține că „jelania magistraților este lipsită de decență”, având în vedere că legile din România sunt „proaste”. Stoicescu face corelația dintre drepturi(n.r salarii și pensii) și condiții de lucru în sisemul de Justiție: legi.

Jelania magistraților pentru pensii mai mari decât salariile, în timp ce sistemul e prăduit de legi proaste și lipsit de mințile cu experiență, e lipsită de decență.

Dincolo de principiile pe care le clamăm rămâne, pentru societate, zbaterea noastră pentru bani mai mulți la pensie decât în activitate. Atât”, s-a exprimat judecătoarea Adriana Stoicescu, prin intermediul Facebook.

Reforma pensiilor speciale, „moștenirea” lăsată de Guvernul Ciucă viitorului Cabinet Ciolacu

Patru asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor au transmis o scrisoare deschisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi comisarului pentru Justiţie, Didier Reynders, în care le solicită să intervină pentru „suspendarea imediată a reformei pensiilor speciale”. Cele patru asociații ale magistraților acuză  Comisia Europeană de „ipocrizie şi iresponsabilitate”, pentru că a negociat cu Guvernul şi nu cu sistemul judiciar din România, în ceea ce privește proiectul de lege al pensiilor speciale.

Scrisoarea  este semnată de  judecătoarea Dana Gârbovan, reprezentanta  Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Andreea Ciucă – Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Florica Roman – Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Elena Iordache – Asociaţia Procurorilor din România (APR) vine în contextul în care reforma pensiilor speciale a fost avizată de Comisia Europeană, relatează Agerpres.

„Îndemnăm Comisia Europeană să ceară Guvernului României suspendarea imediată a aşa-zisei reforme a pensiilor de serviciu ale magistraţilor, reformă complet netransparentă şi iresponsabilă şi, potrivit surselor guvernamentale, avizată de Comisia Europeană. Această aşa-numită ‘reformă’ subminează total independenţa şi funcţionalitatea sistemului judiciar. Sute de judecători au plecat deja în ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt în prezent neocupate. Întregul sistem este pe punctul de a se prăbuşi din cauza volumului de muncă copleşitor şi a numărului insuficient de judecători, agravate de ameninţările continue la adresa statutului nostru ca urmare a ‘reformelor’ aprobate de Comisia Europeană. Acest lucru trebuie oprit imediat!”, se arată în scrisoarea asociațiilor magistraților, trimisă Comisiei Europene.

Ce prevede reforma pensiilor speciale ale magistraților

Marius Budăi, ministrul Muncii(PSD), menționa, recent, că reforma pensiilor speciale trebuie adoptată în această sesiune parlamentară. În ceea ce-i privește pe magistrați, sunt propuse modificări care i-au determinat să amenințe cu protese.  Acestea prevăd:

-Judecătorii, procurorii, judecătorii de la CCR și magistrații – asistenți de la Curtea Supremă se pot pensiona dacă au cel puțin 25 de ani vechime exclusiv în aceste funcții.

-Vârsta de pensionare va crește etapizat la 60 de ani până în 2035, dar va fi de 50 de ani începând din 2024. (Anexa 2). Magistrații vor avea cea mai scăzută vârstă de pensionare, raportată la cea standard, dintre toate categoriile care beneficiază de pensii speciale.

-În perioada 2024- 2029 pensia specială va fi de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor permanente pe 12 luni consecutive la alegere din ultimii 10 ani. Din 2024 și până în 2043 perioada de raportare se va mări până la 300 de luni. Magistrații vor fi singurii care vor avea o pensie de 80% din venit, toți ceilalți „speciali” vor avea una de 65%.

-Pensiile în plată ale magistraților vor fi recalculate, dar recalcularea se va face la veniturile nete și nu la cele brute.

-Pensiile speciale ale magistraților vor fi impozitate cu 30% pentru partea necontributivă ce depășește salariul mediu brut pe economie- 6.700 de lei.

-Actualizarea pensiilor magistraților nu se va mai face în funcție de creșterea indemnizației ca până acum.

-Magistrații nu vor mai putea cumula mai multe pensii speciale.

-Nicio pensie ( valoare netă) nu va mai depăși venitul brut din perioada de activitate.

-Personalul auxiliar din instanțe și parchete se va pensiona (etapizat) la 65 de ani până în 2043.

-Pentru personalul auxiliar de specialitate, procentul aferent bazei de calcul va fi de 65%, nu de 80%.

Comisia Europeană încă nu a avut un punct de vedere oficial cu privire la scrisoarea transmisă de magistrații români. Anterior, oficialii acestei instituții menționau că „vor supraveghea procesul legislativ” privind reforma pensiilor speciale.

CITEȘTE ȘI:  Ministrul Muncii vrea ca reforma pensiilor speciale să fie aprobată în această sesiune parlamentară

Sursă foto: criticarad.ro

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW