Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden și Emmanuel Macron vor discuta despre Israel și Ucraina într-o vizită plină de fast

By Preda Maria , in Război în Orientul Mijlociu Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 iunie 2024 Etichete: , , ,

Președintele francez Emmanuel Macron îl va primi sâmbătă pe președintele american Joe Biden pentru o vizită de stat marcată de fast și o paradă, precum și discuții despre comerț, Israel și Ucraina, notează Reuters.

Cei doi bărbați, care au o relație caldă în ciuda tensiunilor din trecut legate de un contract cu Australia privind submarinele, vor participa la o ceremonie de bun venit alături de soțiile lor la emblematicul Arc de Triumf și la o paradă pe Avenue des Champs-Elysees, înainte de a avea o întâlnire pe teme politice și de a participa la cină.

Biden l-a primit pe Macron pentru o vizită de stat la Casa Albă în 2022.
„Franța este … cel mai vechi și unul dintre cei mai profunzi aliați ai noștri. Iar acesta va fi un moment important pentru a afirma această alianță și, de asemenea, pentru a privi spre viitor și spre ceea ce trebuie să realizăm împreună”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, reporterilor la începutul acestei săptămâni.

Sullivan a declarat că discuțiile dintre cei doi bărbați vor aborda războiul Rusiei cu Ucraina, războiul Israelului cu Hamas în Gaza, cooperarea în Indo-Pacific și chestiuni politice care variază de la schimbările climatice la inteligența artificială și lanțurile de aprovizionare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că cele două țări vor anunța un plan de colaborare în ceea ce privește aplicarea legii în domeniul maritim, iar Paza de Coastă a SUA și marina franceză vor discuta despre o cooperare sporită.

De asemenea, se așteaptă ca Biden și Macron să discute despre consolidarea NATO și amândoi au promis sprijinul țărilor lor pentru Ucraina, deși nu au convenit încă asupra unui plan de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a ajuta Kievul. Un oficial al Trezoreriei americane a declarat marți că Statele Unite și partenerii săi din G7 fac progrese în acest sens.

Biden s-a întâlnit vineri la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerându-și scuze pentru întârzierea de luni de zile a Congresului SUA în aprobarea ultimului pachet de ajutor, iar Zelenskiy s-a adresat Adunării Naționale a Franței.

Macron și Biden se vor consulta și cu privire la situația din Orientul Mijlociu.

Biden a fost un susținător fervent al Israelului, care urmărește Hamas după ce acesta a atacat țara în octombrie, dar zecile de mii de morți palestinieni au acrit baza politică de stânga a lui Biden în ceea ce privește Israelul, ceea ce îi dăunează în contextul în care candidează împotriva republicanului Donald Trump pentru realegerea din noiembrie.

Dincolo de Ucraina, problemele comerciale dintre cele două maluri ale Atlanticului sunt susceptibile să se profileze.

Legea americană privind reducerea inflației, pe care Biden a promulgat-o în august 2022, a stârnit furia oficialilor europeni, care o consideră o măsură protecționistă care sustrage investiții de la companiile din UE.

Macron a declarat în timpul vizitei sale de stat la Washington în 2022 că pachetul de subvenții ar putea „fragmenta Occidentul” și ar putea slăbi redresarea europeană post-COVID, într-un moment în care Washingtonul caută aliați împotriva Chinei și ambele părți se confruntă cu Rusia.

Cu toate acestea, el și aliații europeni au obținut puține concesii din partea Washingtonului de atunci, iar oficialii francezi spun că obiectivul lor pentru această vizită este în continuare de a încerca să „resincronizeze” agendele economice ale SUA și UE.

Sursă foto: X / President Biden

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW