Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden și Donald Trump obțin nominalizările partidelor lor și se pregătesc pentru cea mai anticipată revanșă în alegerile prezidențiale americane din ultimii aproape 70 de ani

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 martie 2024 Etichete: , , ,

Președintele în funcție, Joe Biden, și fostul președinte Donald Trump au amândoi obținut marți nominalizările din partea partidelor lor, declanșând astfel prima revanșă a alegerilor prezidențiale americane din ultimii aproape 70 de ani, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Pentru a obține nominalizarea, Joe Biden avea nevoie de 1.968 de delegați, iar marți seară a depășit acest număr, în timp ce rezultatele din competiția primară din Georgia începeau să fie anunțate, potrivit Edison Research. În plus, au început să sosească rezultate din Mississippi, statul Washington, Insulele Mariane de Nord și din rândul democraților care trăiesc în străinătate.

La câteva ore distanță, Trump a obținut cei 1.215 delegați necesari pentru a câștiga nominalizarea republicană la președinție, în timp ce patru state organizau competiții, inclusiv Georgia, unde Trump se confruntă cu acuzații penale pentru eforturile sale de a anula rezultatele din 2020 în acest stat. Marți, erau în joc 161 de delegați în Georgia, Hawaii, Mississippi și statul Washington.

La sigilarea nominalizării democratice, Biden, în vârstă de 81 de ani, a emis o declarație în care a criticat ceea ce el a numit „campania de resentimente, răzbunare și represalii a lui Trump, care amenință însăși ideea de America”.

„Alegătorii au acum de făcut o alegere cu privire la viitorul acestei ţări. Ne vom ridica şi ne vom apăra democraţia sau îi vom lăsa pe alţii să o dărâme? Vom restabili dreptul de a alege şi ne vom proteja libertăţile sau îi vom lăsa pe extremişti să ni le ia?”, a mai spus el.

Rezultatul scrutinului de marți a fost în mare măsură previzibil, întrucât ultima rivală a lui Trump pentru nominalizarea republicană, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, și-a suspendat campania prezidențială după ce Trump a obținut o performanță dominantă săptămâna trecută în Super Tuesday, câștigând 14 din cele 15 competiții statale.

Între timp, Biden a întâmpinat doar o opoziție simbolică în cadrul campaniei pentru alegerile primare democratice, deși activiștii liberali, nemulțumiți de sprijinul său pentru războiul Israelului din Gaza, au convins o minoritate semnificativă de democrați să voteze „neangajat” în semn de protest.

Ambele tabere și-au îndreptat deja atenția către alegerile generale din 5 noiembrie, organizând sâmbătă mitinguri în Georgia.

La Rome, Georgia, Trump, în vârstă de 77 de ani, a reiterat afirmația sa falsă că alegerile din 2020 au fost fraudate și l-a acuzat pe procurorul comitatului Fulton, Fani Willis, că l-a urmărit penal din motive politice. De asemenea, el l-a criticat pe Biden pentru incapacitatea de a opri fluxul de migranți la frontiera sudică a SUA, o problemă pe care intenționează să o mențină în prim-plan pe tot parcursul campaniei, așa cum a făcut și în 2020.

Campania lui Biden a lansat vineri o fază mai agresivă, anunţând că Biden va face un turneu în mai multe state din zona de bătălie, pe fondul unei achiziţii de publicitate de 30 de milioane de dolari. Campania a declarat că a strâns 10 milioane de dolari în cele 24 de ore de la discursul lui Biden despre Starea Uniunii, ceea ce sporeşte avantajul financiar al democraţilor în faţa republicanilor.

Ultima confruntare prezidenţială repetată a avut loc în 1956, când preşedintele republican Dwight Eisenhower l-a învins pentru a doua oară pe fostul guvernator de Illinois, democratul Adlai Stevenson.

foto: X

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW