Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden predă ștafeta lui Kamala Harris în deschiderea Convenţiei democrate de la Chicago

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 august 2024 Etichete: , ,

Democrații se pregătesc să „scoată batistele” luni seara pentru Joe Biden, care va preda solemn ștafeta Kamalei Harris în deschiderea Convenției democrate, conform AFP.

Însă, în contrast, nu același sentiment va fi împărtășit de protestatarii propalestinieni, care intenționează să-și manifeste furia împotriva președintelui și vicepreședintei pe străzile din Chicago.

Cu mai puțin de o lună în urmă, partidul era pregătit să-l susțină pe președintele octogenar, aflat într-o situație dificilă în sondaje. Totuși, după ce Joe Biden a anunțat retragerea sa pe 21 iulie, democrații au început să spere din nou la o victorie a candidatei lor de 59 de ani împotriva lui Donald Trump.

Cum ar putea Joe Biden să nu resimtă o oarecare amărăciune în fața entuziasmului pe care candidatura sa nu a reușit niciodată să-l stârnească?

„STIMĂ IMENSĂ”

Totuși, luni, nu va putea exprima decât un sprijin ferm în discursul său.

Aceasta va fi, de asemenea, un fel de testament politic, după o carieră de jumătate de secol, chiar dacă Joe Biden a promis că va juca un rol activ în campanie.

El urmează să pledeze pentru democrație împotriva lui Donald Trump, care nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea din 2020 și care nu s-a angajat să accepte un verdict nefavorabil în noiembrie.

„Mâine voi avea la îndemână batiste de hârtie”, a declarat LaurieBeth Hager, o delegată democrată din North Dakota, pentru AFP.

„Sunt profund impresionată de curajul politic de care a dat dovadă retrăgându-se”, a adăugat ea.

„Există o stimă imensă” față de președintele democrat, a comentat duminică J.B. Pritzker, guvernatorul Illinoisului, la CNN, statul în care se află Chicago. „Dar (americanii) au nevoie să știe că votează pentru cineva care poate stârni entuziasm.”

Acum, după ce a renunțat, Partidul Democrat este plin de afecțiune pentru „Joe”, care va pleca în vacanță în California imediat ce discursul său se va încheia.

Nimeni nu se îndoiește că emoția va fi foarte puternică dacă, așa cum se zvonește, Kamala Harris i se va alătura pe scenă luni seara.

PROTESTE

Nu sunt însă așteptate lacrimi din partea protestatarilor propalestinieni, care intenționează să denunțe politica pro-Israel a administrației Biden-Harris pe tot parcursul Convenției, cu cele mai multe manifestații planificate pentru luni și joi.

Organizatorii prognozează participarea a zeci de mii de protestatari în Chicago, un oraș cu o istorie îndelungată de mobilizare politică.

Oponenții vor putea doar să arunce o privire de la distanță către United Center – casa celebrei echipe de baschet Chicago Bulls – unde are loc Convenția.

Străzile din jurul United Center sunt baricadate cu blocuri de beton și camioane plasate strategic. Sala este protejată de un perimetru de securitate strict, marcat de bariere metalice înalte.

O prezență masivă a forțelor de ordine va fi desfășurată pe durata Convenției, iar instanțele au fost puse în stare de alertă.

TRUMP ÎN PENNSYLVANIA

Dar ce face Trump?

Fostul președinte republican, care, după retragerea lui Joe Biden, și-a pierdut principalul rival, își intensifică deplasările în statele-cheie, încercând să diminueze avansul rivalei sale.

Miliardarul de 78 de ani se află luni în Pennsylvania, unde va susține un discurs despre economie.

Și, cu siguranță, va lansa o nouă serie de atacuri la adresa adversarei sale, pe care o numește o „nebună” și o „comunistă”.

Foștii președinți Bill Clinton și Barack Obama, alături de Hillary Clinton și Michelle Obama, sunt așteptați la Chicago.

Convenția se va încheia cu un discurs important prin care Kamala Harris va accepta nominalizarea, deja obținută printr-un vot online al delegaților.

Euforia din tabăra democrată aproape că va face uitat faptul că scrutinul se anunță foarte strâns, avansul Kamalei Harris fiind în marja de eroare a sondajelor.

Donald Trump domină Partidul Republican – în ciuda condamnării sale în dosarul penal Stormy Daniels și a numeroaselor anchete penale în care este implicat.

El continuă să fie idolatrizat de o bază solidă de susținători, și chiar mai mult după tentativa de asasinat căreia i-a supraviețuit în iulie.

„Nu ne văd deloc în poziție de favoriți”, a avertizat duminică Kamala Harris.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii