Joe Biden: „Candidez şi voi câştiga. Nu plec nicăieri”
Încercând să-şi revigoreze campania de realegere, preşedintele SUA Joe Biden a organizat vineri un miting la Detroit, spunând mulţimii că nu va părăsi cursa şi avertizând că republicanul Donald Trump reprezintă o ameninţare serioasă, relatează Reuters.
Biden, în vârstă de 81 de ani, încearcă să mute centrul atenţie de la acuitatea sa mentală şide la un număr tot mai mare de dezertări democrate la impactul unei alte preşedinţii a lui Trump, în timp ce încearcă să-şi repornească campania după presaţia slabă la dezbaterea din 27 iunie.
„Candidez şi vom câştiga”, a spus el unei mulţimi care purta mesajul „Motown este Joetown” şi care scanda: „Nu renunţa”.
„Eu sunt cel nominalizat”, a precizat el, adăugând: „Nu plec nicaieri.”
Arătând spre zona de presă, Biden a spus: „M-au criticat”, la care mulţimea a huiduit.
”Iată ce ştiu – ştiu să spun adevărul, ştiu să deosebesc binele de rău… şi ştiu că americanii vor un preşedinte, nu un dictator”, a ţinut el să sublinieze.
Biden a precizat, de asemenea, ce intenţionează să facă în primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat, inclusiv sistematizarea legislaîiei privind dreptul la avort, semnarea Actului John Lewis privind drepturile de vot, creşterea salariului minim şi interzicerea armelor de asalt.
Aceste schimbări majore ar fi dificile sau imposibile fără majorităţile democrate din ambele camere ale Congresului.
În timp ce liderii sindicali şi religioşi au fost prezenţi, guvernatorul statului Michigan Gretchen Whitmer şi senatorii democraţ Debbie Stabenow şi Gary Peters nu au participat.
Anterior, Biden a făcut o oprire surpriză la un restaurant dintr-o suburbie din Detroit, unde le-a transmis celor prezenţi că plănuieşte să „termine treaba” şi a adăugat: „Vă promit… Sunt ok”.
Biden a primit un impuls vineri, când doi democraţi proeminenţi – reprezentantul James Clyburn şi guvernatorul Californiei Gavin Newsom – au spus că ar trebui să rămână în cursă.
Vineri după-amiază, preşedintele United Auto Workers, Shawn Fain, care a spus anterior că este îngrijorat în legătură cu şansele preşedintelui, l-a lăudat pe Biden pentru că a stat „alaturi de clasa muncitoare”, fără însă a-i folosi numele.
Dar au existat semne că sprijinul său slăbeşte în altă zonă, deoarece încă doi parlamentari i-au cerut să renunţe.
„Este timpul să mergem înainte. Cu un nou lider”, a declarat reprezentantul Mike Levin, din California, într-un comunicat. Levin, la fel ca mulţi alţii care i-au cerut lui Biden să părăsească cursa, se confruntă în acest an cu o bătălie intensă pentru realegere.
De la dezbatere, cel puţin 19 parlamentari l-au îndemnat pe Biden să se retragă, astfel încât partidul să poată alege un alt candidat, la fel ca unii donatori, vedete de la Hollywood, grupuri de activişti şi instituţii de ştiri.
Cu toate acestea, Biden îşi păstrează sprijinul figurilor cheie din partid, la mai puţin de cinci luni de la alegerile din 5 noiembrie .
„Sunt alături de Biden, indiferent în ce direcţie merge”, a declarat James Clyburn la emisiunea Today” a NBC. Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a afirmat de asemenea, că rămâne alături de Biden într-un fragment de interviu prezentat de CBS.
Clyburn, în vârstă de 83 de ani, este o voce respectată printre americanii de culoare al căror sprijin este esenţial pentru campania lui Biden din 2024, în timp ce Newsom, în vârstă de 56 de ani, este unul dintre cei câţiva guvernatori mai tineri care sunt consideraţi pe scară largă ca rfeprezentând viitorul partidului.
În timp ce Biden i-a curtat pe alegătorii din Michigan, Trump l-a provocat vineri să facă un test cognitiv, scriind pe Truth Social: „Voi merge cu el şi voi face şi eu unul. Pentru prima dată vom fi o echipă şi vom face asta pentru binele Ţării”.
Trump va fi în centrul atenţiei naţionale săptămâna viitoare, când Partidul Republican îşi va organiza convenţia la Milwaukee pentru a-i acorda nominalizarea la preşedinţie.
Democraţii sunt îngrijoraţi de faptul că pşopularitatea scăută a lui Biden şi îngrijorarea crescândă că el este prea bătrân pentru această funcţie i-ar putea face să piardă locuri în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, lăsându-i fără putere la Washington în cazul în care Trump câştigă Casa Albă.
În încercarea de a împiedica noi dezertări, Biden a avut apeluri telefonice separate cu grupuri de parlamentari hispanici, asiatici şi democraţi, potrivit asistenţilor. În timp ce primii doi lideri ai grupului hispanic l-au susţinut pe Biden, alţi membri nu şi-au declarat poziţiile.
Funcţionari, donatori şi activişti democraţi încearcă să stabilească dacă Biden este cel mai bun pentru a-l învinge pe Trump şi pentru un alt mandat de patru ani la Casa Albă.
The New York Times a relatat că donatorii anonimi au spus unui comitet de strângere de fonduri pro-Biden Super PAC că aproximativ 90 de milioane de dolari în angajamente vor rămâne în aşteptare atât timp cât el este în cursă.
În timp ce Air Force One a zburat către Motor City, purtătorul de cuvânt al campaniei, Michael Tyler, a declarat reporterilor că donaţiile au „explodat” în timpul conferinţei de presă a lui Biden de joi seară, de şapte ori peste nivelul obişnuit.
Liderul democrat Hakeem Jeffries, liderul democrat a declarat că s-a întâlnit cu Biden joi seară pentru a-i transmite opiniile grupului său de 213 de membri despre candidatura lui Biden. El nu a precizat dacă personal credea că Biden ar trebui să rămână în cursă.
„Am exprimat în mod direct întreaga amploare a perspectivei, a perspectivelor sincere şi a concluziilor despre calea de urmat”, a scris Jeffries într-o scrisoare către colegi.
Conferinţa de presă urmărită îndeaproape de joi a oferit argumente atât susţinătorilor lui Biden, cât şi celor care au dubii.
Momente de confuzie în timpul conferinței de presă
La un moment dat, Biden s-a referit la vicepreşedintele său, Kamala Harris, ca „vicepreşedinte Trump”. Cu câteva ore mai devreme, el l-a prezentat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskii drept „preşedintele Putin” la summitul NATO, atrăgând suspiciuni din partea celor din sală.
El a oferit, de asemenea, evaluări detaliate ale problemelor globale, care au reamintit deceniile sale de experienţă pe scena mondială.
Cu majoritatea alegătorilor din SUA împărţiţi ferm în tabere ideologice, sondajele de opinie arată că cursa rămâne strânsă.
Un sondaj NPR/PBS publicat vineri a constatat că Biden conduce în faţa lui Trump cu 50% la 48%, o uşoară creştere faţă de poziţia sa înainte de dezbaterea din 27 iunie.
Unii analişti au avertizat însă că Biden pierde teren în câteva state care vor determina rezultatul alegerilor.
„Dacă tendinţele actuale continuă, domnul Trump ar putea obţine una dintre cele mai decisive victorii prezidenţiale din 2008”, a scris strategul democrat Doug Sosnik în New York Times.
Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Comentarii