Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden a oferit garanţii de apărare ţărilor est-europene, inclusiv României, după consultările cu aliații

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 decembrie 2021

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a transmis, la rândul său, detalii despre videoconferința cu liderul american.

„Am discutat cu Președintele SUA, Joe Biden, și cu ceilalți lideri ai statelor care fac parte din Formatul București 9 (B9) despre situația îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre. În cadrul dialogului, care confirmă valoarea acestui format de consultare și coordonare între aliați, am subliniat că menținerea unității este esențială în aceste momente.

Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Am exprimat, totodată, susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între țara noastră și SUA”, a precizat pe contul său de Facebook președintele Klaus Iohannis vineri, 10 decembrie.

Știrea inițială

Președintele american Joe Biden a dat garanţii de apărare ţărilor est-europene, inclusiv României, după videoconferința de joi, 9 decembrie, cu grupul Bucharest Nine (B9), la care a participat și președintele Klaus Iohannis. 

„Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu liderii din grupul Bucureşti Nouă (B9), aliaţi de pe flancul estic al NATO, pentru a evidenţia angajamentul Statelor Unite în sensul securităţii transatlantice şi angajamentul nostru sacru faţă de Articolul 5 al Tratatului NATO.

Liderii au discutat despre acumularea destabilizatoare de forţe militare de-a lungul frontierei Ucrainei şi despre necesitatea unei poziţii unitare, cu pregătire de reacţie şi determinată a NATO pentru apărarea colectivă a aliaţilor.

Președintele Biden a subliniat angajamentul SUA de a continua consultările și coordonarea strânsă cu toți aliații și partenerii noștri transatlantici, în timp ce lucrăm pentru detensionarea crizei actuale prin descurajare, apărare și dialog”, a anunţat Casa Albă după videoconferință.

La teleconferinţă au participat preşedintele SUA, Joseph Biden, preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, premierul Cehiei, Andrej Babis, preşedintele Estoniei, Alar Karis, preşedintele Ungariei, Janos Ader, preşedintele Letoniei, Egils Levits, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi premierul Slovaciei, Eduard Heger.

Context

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, a avut joi, 9 decembrie, o convorbire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, pentru a discuta despre consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina. Ulterior, liderul american a avut consultări prin videoconferință cu președintele Klaus Iohannis și liderii celorlalte state aliate est-europene din cadrul formatului București 9.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au purtat o discuție marți, 7 decembrie, prin sistem videoconferință, pe tema conflictului de la granița Ucrainei cu Rusia. Apelul celor doi șefi de stat a durat 2 ore și un minut.

În ultimele săptămâni, Rusia a fost acuzată că a adunat peste 90.000 de soldați la granița cu Ucraina și că pregătește o invazie, asemănătoare celei din 2014, când Federația Rusă a anexat Crimea. În același timp, oficialii de la Kremlin au negat acuzațiile și au dat vina pe Ucraina, acuzându-i la rândul lor că au concentrat un număr mare de trupe în Donbas.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW