Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Jocuri de culise din PSD, devoalate de procurori: Cum încearcă liderii locali să îşi consolideze puterea – Contracte cu dedicaţie şi întâlniri conspirative

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 27 decembrie 2020 Etichete: , ,

Detalii noi despre modul în care şi-ar consolida liderii politici locali puterea ies la iveală din unul dintre dosarele trimise în judecată de DNA. Procurorii din Timişoară susţin că Luminiţa Jivan, fost preşedinte al PSD Caraş-Severin şi actual deputat, ar fi intervenit la un primar pentru acordarea unui contract de modernizare a unor drumuri unui om de afaceri care o susţinea şi care sponsoriza organizaţia locală. Anchetatorii arată că omul de afaceri favorizat de politician ar fi avut întâlniri conspirative cu primarul care ar fi urmat să îi atribuie un contract cu statul, denunţător în cauză.

„Ulterior solicitării președintei (….). Caraș-Severin denunțătorul s-a întâlnit cu inculpatul (….)la restaurantul (….)din Reşiţa, unde (….)a adus în discuţie modalitatea de atribuire a contractului de modernizare drumuri, comunicând cu denunţătorul într-o modalitate pe deplin conspirată, temându-se de eventualitatea ca discuţiile să fie înregistrate. Concret, (….)a notat pe bucăţi de hârtie ceea ce voia să-i transmită denunţătorului, iar după citirea de către acesta din urmă a mesajelor scrise, hârtiile erau băgate în buzunar de către suspect.Ceea ce (….)i-a comunicat în acest mod conspirat denunţătorului (….)era că va trebui să angajeze în calitate de consultant extern în cadrul procedurii de achiziţie publică pe (….), care va „dirija” şi va „gestiona” în aşa fel procedura de atribuire, încât societăţile comerciale controlate de către omul de afaceri să câştige licitaţia”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

DNA: Dosarul, deschis după un denunţ din decembrie 2019

Dosarul a fost deschis după ce, pe 16 decembrie 2019, primarul în cauză a depus un denunț la DNA. Edilul povestește că după ce s-a înscris în partid, i-ar fi spus Luminiței Jivan, președinte Caraș -Severin la acel moment, că ar dori să obțină finanțare guvernamentală pentru modernizarea unor drumuri.

„Întâlnirile și discuțiile purtate cu aceste ocazii au avut ca rezultat încheierea la data de 05.11.2019 a unui contract de împrumut către UAT (….), în valoare de 23.236.197,04 lei, destinația acestui împrumut fiind aceea de a finanța lucrările de reabilitare și modernizare străzi în orașul (….), în lungime totală de aproximativ 13 km. După semnarea contractului de împrumut, cu ocazia unei ședințe desfășurate la sediul (….)Caraș –Severin, denunțătorul a fost abordat de către președintele organizației, inculpata Jivan Luminița, care i-a comunicat discret că va fi contactat de către reprezentantul unei societăți comerciale, respectiv inculpatul (….), care urma a-i explica denunțătorului cum anume să procedeze concret în cadrul procedurii de achiziție publică pentru ca finalmente contractul de modernizare adrumurilor să fie adjudecat de către o firmă controlată de omul de afaceri. 

De asemenea, în cadrul aceleiaşi întâlniri, preşedintele (….)i-a mai explicat denunţătorului că ar fi bine ca procedura de licitaţie să fie câștigată de către inculpatul (….), care este dispus să sprijine cu bani organizația judeţeană de partid, ori de câte ori ar fi nevoie. Denunțătorul a acceptat să se întâlnească cu inculpatul (….)având în vedere că inculpata Luminița Jivan era șefa lui pe linie de partid și faptul că tot ea în calitățile pe care le avea de președinte al organizației (….)Caraș –Severin și de deputat l-a ajutat să încheie contractul de finanțare cu F.D.I –ul.

Cu ocazia deplasării denunţătorului în municipiul Reşiţa la data stabilită acesta a participat la o ședință de partid la sediul organizației județene a (….). Caraș Severin. În una din pauzele care au fost denunțătorul s-a întâlnit într-un birou doar cu inculpata Jivan Luminiţa-Maria, ocazie cu care denunţătorul şi-a exprimat temerile legate de capacitatea firmelor controlate de inculpatul (….)de a executa lucrările, respectiv cu privire la seriozitatea intențiilor acestuia de a sprijini organizația de partid cu sume de bani rezultate din contractul de atribuire a lucrărilor.

De asemenea, denunțătorul i-a precizat președintei organizației județene inculpata Jivan Luminița că pentru a asigura finanțarea lucrărilor care se doreau a fi realizate trebuie să ia în numele UAT (….)un credit bancar, întrucât existau date că împrumutul de la Fondul de Dezvoltare și Investiții (F.D.I.) nu mai era cert, context în care a exprimat intenția de a anula procedura de licitație în lipsa garanțiilor că ofertantul controlat de (….)este capabil să execute lucrările. La aceste probleme puse în discuție inculpata Jivan Luminița l-a liniștit pe denunțător și l-a îndemnat să nu renunțe la procedura de licitație demarată, să continue demersurile începute, astfel încât lucrarea să fie atribuită ofertantului controlat de inculpatul (….)(SC (….) SRL (lider) –SC (….) SRL –SC (….) SRL), chiar și în condițiile în care costul lucrărilor va trebui să fie finanțat prin contractarea unui împrumut bancar de către UAT (….), precizându-i denunțătorului că (….)susține organizația județeană de partid prin finanțarea costurilor legate de presă”, explică procurorii.

DNA Timişoara a trimis-o în judecată pe Luminiţa Jivan, deputat PSD şi fost preşedinte al PSD Caraş-Severin, pentru folosirea influenţei de lider al organizaţiei judeţene. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW