Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Jens Stoltenberg: Sunt zile periculoase pentru Europa, riscul unui conflict este real

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 februarie 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă, 19 februarie, Conferința de Securitate de la München, că trăim „zile periculoase pentru Europa”, în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina, unde rușii au desfășurat între 169.000-190.000 de trupe.

„Acestea sunt zile periculoase pentru Europa. Rusia a desfășurat neîncetat trupe în Ucraina și în jurul acesteia, în cea mai mare consolidare militară de la Războiul Rece încoace. Nu știm ce se va întâmpla. Dar riscul unui conflict este real.

Aliații NATO își continuă eforturile diplomatice puternice pentru a găsi o soluție politică. Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor Moscovei, nu am văzut până acum niciun semn de retragere sau de dezescaladare. Dimpotrivă, consolidarea Rusiei continuă.

Continuăm să monitorizăm foarte atent situația și cerem Rusiei să facă ceea ce spune și să își retragă forțele de la granițele Ucrainei”, a declarat șeful NATO.

Stoltenberg susține că acesta va fi un prim pas important pentru o soluție pașnică.

„Nu este prea târziu pentru ca Rusia să își schimbe decizia. Să se retragă de pe marginea prăpastiei. Să nu se mai pregătească de război și să înceapă să lucreze pentru o soluție pașnică. NATO rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog substanțial cu Moscova.

Pentru a lua măsuri reciproce semnificative care pot îmbunătăți securitatea pentru toate țările din Europa. Și pentru Rusia, de asemenea. Am făcut propuneri scrise Moscovei. Pentru a reduce riscurile și a crește transparența activităților militare. Să abordăm amenințările spațiale și cibernetice. Și să ne angajăm în ceea ce privește controlul armelor, inclusiv în ceea ce privește armele și rachetele nucleare.

Aceasta este o agendă substanțială, în care credem că este posibil să găsim un teren comun. Prin urmare, am invitat Rusia și toți aliații NATO la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia. Și mi-am reiterat invitația într-o scrisoare pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov”, a mai punctat Stoltenberg.

El a subliniat că actuala criză nu se referă doar la Ucraina.

„Sunt multe elemente în joc. Relațiile dintre NATO și Rusia. Securitatea europeană și transatlantică. Și, în cele din urmă, problema modului în care dorim să organizăm relațiile dintre state. Moscova încearcă să dea înapoi timpul și să-și recreeze sferele de influență.

Vrea să limiteze dreptul NATO la apărare colectivă și cere ca noi să ne retragem toate forțele și infrastructura din țările care au aderat la NATO după căderea Zidului Berlinului. Dar permiteți-mi să fiu clar. Nu există membri NATO de primă clasă în vestul Alianței noastre și membri NATO de clasa a doua în est. Suntem cu toții aliați NATO. Și vom face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a ne proteja și apăra reciproc”, a evidențiat secretarul general al NATO.

Șeful Alianței s-a referit și la faptul că Moscova vrea să refuze țărilor suverane dreptul de a-și alege propria cale și propriile acorduri de securitate.

„Și în cazul Ucraina, dar și în cazul altor țări, cum ar fi Finlanda și Suedia. Și, pentru prima dată, vedem acum Beijingul alăturându-se Moscovei în solicitarea adresată NATO de a nu mai admite noi membri. Este o încercare de a controla soarta națiunilor libere. De a rescrie regulamentul internațional. Și de a-și impune propriile modele autoritare de guvernare.

Criza actuală demonstrează importanța relației transatlantice pentru securitatea europeană. Două războaie mondiale și Războiul Rece ne-au învățat că nu există o securitate reală în Europa fără o legătură transatlantică puternică. Împreună în cadrul NATO, Europa și America vor continua să mențină pacea și să protejeze modul nostru de viață democratic. Așa cum am făcut-o timp de peste 70 de ani.

NATO este o alianță defensivă. Nu amenințăm Rusia sau pe altcineva”, a mai declarat el.

Totodată, Stoltenberg a dat asigurări că „vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra toți aliații”.

„Acesta este motivul pentru care, ca răspuns la modelul de acțiuni agresive ale Rusiei, ne-am consolidat disuasiunea și apărarea în întreaga Alianță. Pentru a evita orice eroare de calcul sau neînțelegere cu privire la angajamentul nostru de fier de a ne apăra reciproc. Așadar, dacă scopul Kremlinului este de a avea mai puțin NATO la granițele Rusiei, nu va obține decât mai mult NATO. Iar dacă vrea să divizeze NATO, nu va obține decât o Alianță și mai unită”, a mai afirmat acesta.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *