Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Jens Stoltenberg: Aliații NATO vor ajuta Ucraina să-și reconstruiască infrastructura electrică energetică

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 29 noiembrie 2022

Statele membre NATO vor ajuta Ucraina să-și reconstruiască infrastructura energetică, grav afectată de atacurile efectuate de forțele rusești în ultimele săptămâni, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Ucraina se confruntă în aceste zile cu mari probleme de aprovizionare cu energie. În cele mai multe dintre localități au rămas fără electricitate, după ce Armata rusă a efectuat atacuri susținute asupra elementelor de infrastructură energetică critică ale Ucrainei.

Stoltenberg: Putin a încercat să folosească iarna ca pe o armă

În acest context, miniștrii de externe ai statelor membre NATO, reuniți la București, sunt așteptați să anunțe eventuale soluții pentru ameliorarea acestei probleme majore, care afectează și Republica Moldova.

„Vladimir Putin a încercat să folosească iarna ca pe o armă de război. Aliații NATO vor ajuta Ucraina la un nivel fără precedent, inclusiv ajutându-i să-și reconstruiască infrastructura electrică și de gaze naturale. Aliații NATO au livrat resurse critice Ucrainei, am livrat generatoare, piese de schimb… Aliații ajută în mod diferit. Sunt efecte uriașe ale atacurilor. Ucrainenii reușesc să distrugă o parte a dronelor și rachetelor cu care sunt atacați, dar nu pe toate. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, ne va spune care sunt nevoile lor cele mai urgente”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Un ajutor ar putea veni din partea SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, care se confruntă cu atacuri ruseşti ce vizează reţeaua energetică a ţării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Oficialul Departamentului de Stat, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a discutat cu furnizorii de utilităţi şi de hardware din SUA şi cu statele europene pentru a localiza echipamente ce pot ajuta la repunerea în funcţiune a staţiilor de transmisie de înaltă tensiune avariate de atacurile cu rachete ruseşti.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, le-a spus unor diplomaţi NATO aflaţi în vizită la Kiev că transformatoarele sunt cel mai important element al infrastructurii energetice a ţării care trebuie să fie restaurat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW