Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Jens Stoltenberg a convocat Summit-ul NATO-Federația Rusă, pe fondul tensiunilor de la granița cu Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 ianuarie 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat un summit între ambasadorii Alianței și diplomați ai Federației Ruse pentru 12 ianuarie, la Bruxelles, pe fondul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina, a confirmat un oficial al Alianței Nord-Atlantice pentru Reuters.

Orice dialog cu Federația Rusă va trebui să se bazeze pe reciprocitate, ne vom expune îngrijorările cu privire la acțiunile Rusiei și ne vom consulta cu partenerii Alianței”, a spus un oficial NATO pentru Reuters.

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministrului rus de Externe, a confirmat că oficialii Federației Ruse vor participa la Summit-ul NATO-Rusia.

Întâlnirea are loc în contextul în care țările vestice sunt îngrijorate de o posibilă escaladare a conflictului de la granița Ucrainei cu Federația Rusă. Totodată, diplomații sunt așteptați să discute și propunerile făcute de administrația de la Kremlin cu privire la securitatea Europei.

Înainte de Summit-ul din Bruxelles, oficialii Federației Ruse sunt așteptați pe 10 ianuarie la Geneva, unde vor avea loc discuții pe teme de securitate. Ulterior, pe 13 ianuarie, va avea loc și o întâlnire a formatului OSCE-Rusia, la care vor participa și oficialii Ucrainei, SUA, NATO și ai fostelor state sovietice.

Summitul NATO-Rusia este un mecanism de consultări, cooperare și dialog, creat în anul 2002. După anul 2014, când Rusia a anexat Crimeea și o parte dintre regiunile Donetsk și Lugansk, orice cale de comunicare între cele două puteri mondiale a fost suspendată și reluată în anii 2016-2019 cu 10 întâlniri.

Ultima întâlnire NATO-Rusia ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2021, dar a fost anulată după un scandal diplomatic legat de acuzații de spionaj.

Sursă foto: Nato.int

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW