Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Jean Uncheșelu, Elena Grecu și Ana Dana, printre cei șase procurori care vor merge să lucreze cu Laura Codruța Kovesi la Parchetul European

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 29 ianuarie 2021 Etichete: , , ,

Șase procurori vor fi delegați la Parchetul European, aceștia fiind selectați ca urmare a interviurilor care au avut loc în cursul acestei săptămâni. Este vorba despre patru magistrați care activează la DNA, respectiv Jean Uncheșelu, Ana Dana, Elena Grecu și Irina Constantin. Ceilalți doi sunt Cristina Dana Bunea, de la Parchetul General, și Bogdan Florin Munteanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Din comisie au făcut parte mai mulți procurori, ministrul Justiției și președintele CSM.

Potrivit informațiilor mainnews.ro, Bogdan Mateescu a votat împotriva delegării procurorilor Jean Uncheșelu și Irina Constantin, decizia de selectare fiind luată cu majoritatea voturilor. Președintele CSM a confirmat informația. În cazul celorlalți procurori, deciziile au fost luate în unanimitate.

Următorul pas este înaintarea propunerilor către colegiul Parchetului European și numirea efectivă.

Cine sunt cei șase procurori care vor activa la EPPO

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

Laura Codruța Kovesi, ultimele detalii despre EPPO: În general, suntem gata de lucru

Laura Codruța Kovesi a anunțat că Parchetul European (EPPO) este, în general, gata de lucru, menționând, totuși, că întâmpină o problemă privind deficitul de personal ce ar urma să sprijine munca procurorilor în Camerele Permanente ale structurii. EPPO ar urma să se ocupe de aproximativ 2.000 de cazuri pe an, potrivit prim-procurorului șef european.

Din 130 de poziții disponibile, 112 sunt deja ocupate și procedura de selecție este pe calea cea bună. Sistemul de gestionare a dosarelor este pregătit. În general, sediul EPPO și echipa EPPO sunt gata de lucru”, a declarat Laura Codruța Kovesi, în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW