Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


„Je suis Ciucă!” – Camera de Comerț sare în apărarea premierului în scandalul plagiatului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

Printr-un comunicat intitulat „Je suis Ciucă!”, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României au vrut miercuri, 19 ianuarie, să își arate susținerea față de prim-ministrul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat într-o anchetă publicată de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne.

„Je suis Ciucă! Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerența și stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul și stigmatizarea sunt profesiuni de credință pentru unii. Chiar dacă nu facem politică, considerăm, și știm că și mediul de afaceri și antreprenorii pe care îi reprezentăm simt la fel, că, la timpurile grele pe care le traversăm, România are nevoie de stabilitate politică și guvernanță, dacă vrem să avem parte de redresare și reconstrucție economică. Dacă vrem stabilitate și predictibilitate, atunci să-l judecăm pe premierul Ciucă pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani. Știm și o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori, și că tot ce aceștia așteaptă este o guvernare care să-și facă treaba și să fie lăsată să și-o facă. Ne-am săturat de atacuri și scandaluri sterile, de instabilitate și destabilizatori. Cu ce și cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu știm ce va fi mâine – vrem cu toții ca Statul să facă și să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână. Am stat destul pe loc, blocați în propria neputință și ipocrizie, vrem să mergem înainte. Cu scandaluri nu mergem”, se arată în comunicatul CCIR.

Pentru cine nu știe, Camera de Comerț și Industrie este organizaţie neguvernamentală, autonomă, nonprofit, dar de utilitate publică, care, cel puțin în teorie, ar trebui să reprezinte și să sprijine interesele generale ale comunităţii de afaceri din România.

Unii membri se delimitează

Nu toți membrii CCIR sunt de acord cu mesajul conducerii. De pildă, reprezentanții Camerei de Comerț Vâlcea au ținut să se delimiteze, aceștia acuzându-l totodată pe președintele Mihai Daraban că ar avea anumite interese personale în ceea ce privește preluarea de către CCIR a terenurilor Romexpo.

„Prin conținutul acestei luări de poziție, nediscutată cu membrii CCIR, președintele Camerei Naționale demonstrează că este un apropiat al Cotrocenilor și își exprimă pe față un interes nelegitim, anume acapararea celor 40 de hectare de teren ale Romexpo, pe care să le atribuie apoi discreționar unor firme agreate de partidele care îl susțin la conducerea Camerei Naționale”, au arătat reprezentanții Camerei de Comerț Vâlcea.

Anchetă PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat

Teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, cel puțin asta relevă o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne.

Potrivit sursei citate, teza lui Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW