Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Japonia, hotărâtă să consolideze relațiile cu NATOși partenerii strategici

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 iulie 2024 Etichete: , ,

Într-o declarație de presă, premierul japonez Fumio Kishida a subliniat importanța intensificării legăturilor cu NATO, pe fondul creșterii cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord. El a menționat că securitatea euro-atlantică și cea indo-pacifică sunt inseparabile în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina și a consolidării legăturilor acesteia cu Coreea de Nord. Reuters citează afirmațiile lui Kishida: „Japonia este hotărâtă să-și consolideze cooperarea cu NATO și partenerii săi.”

În același timp, Kishida a subliniat preocuparea față de rolul presupus al Beijingului în susținerea războiului Rusiei, deși nu a menționat direct China. El a avertizat că comunitatea internațională nu ar trebui să tolereze încercările unor țări de a perturba ordinea globală stabilită și a exprimat temeri că situația din Ucraina ar putea avea repercusiuni în Asia de Est în viitorul apropiat.

Referindu-se la cooperarea extinsă, premierul japonez a subliniat necesitatea de a aborda noile amenințări de securitate care transcend granițele geografice, cum ar fi atacurile cibernetice și conflictele în spațiu. El a punctat importanța unei abordări strategice și multilaterale pentru a gestiona situațiile internaționale complexe, menționând că Japonia și partenerii săi din regiunea indo-pacifică pot juca un rol crucial în această privință.

În ceea ce privește participarea la summitul NATO de la Washington, Kishida a confirmat că Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, cunoscute sub numele de Indo-Pacific Four (IP4), sunt și ele așteptate să fie prezente. El a subliniat importanța discuțiilor despre amenințările regionale, inclusiv legăturile tot mai profunde dintre Coreea de Nord și Rusia, menționând: „Este esențial să abordăm aceste provocări prin colaborare internațională solidă.”

Aceste declarații vin în contextul semnării unui acord de apărare reciprocă între Rusia și Coreea de Nord și a intensificării tensiunilor regionale în Asia de Est și Europa de Est.

foto: pixabay

Comentarii