Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Jandarmii români care au participat la Misiunea NATO din Afganistan, decorați de ministrul de Interne și Armata SUA

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 mai 2021

Jandarmii români care au participat la Misiunea NATO din Afganistan – Resolute Suport au fost decorați, marți, de Ministerul Afacerilor Interne și Armata Statelor Unite. Lucian Bode susține că activitatea cadrelor MAI a fost apreciată de partenerii internaționali ai României.

Sunt deosebit de onorat să ofer cea mai înaltă distincţie a Ministerului de Interne militarilor instituţiei noastre care s-au întors din misiunea Resolute Suport din Afganistan. Participarea jandarmilor români la această ultimă misiune este o mărturie fidelă a angajamentului României de susţinere şi apărare fermă a valorilor democratice”, a declarat Lucian Bode, marți, citat de News.ro.

Ministrul de Interne a precizat că, în ultimii 10 ani, 450 de cadre ale MAI au participat la misiunile NATO din Afganistan.

Din 2015 la misiunile NATO Resolute Suport au participat peste 150 de cadre ale MAI, iar anterior acesteia, din 2011, au participat aproape 300 de poliţişti şi militari aparţinând MAI”, a afirmat ministrul.

Bode mai arată că activitatea cadrelor MAI a fost apreciată de către partenerii internaționali.

Distincțiile din partea Armatei Americane au fost oferite de către David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la București.

Primii militari români din Afganistan au revenit în țară

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în România. Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă, transmite MApN.

Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO”, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW