Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Iulian Iancu, acuzat că ar fi făcut jocurile Federației Ruse, validat de comisii pentru un post în conducerea ANRE 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Fostul deputat Iulian Iancu a fost validat miercuri, 8 iunie, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, notează Agerpres. 

Au fost 27 de voturi în favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru această funcţie. S-au înregistrat 6 voturi „împotrivă”.

Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru această funcţie. Astfel, Florin Munteanu, propus de USR, a obţinut 28 voturi „împotrivă” şi 6 voturi „pentru”, Scarlat Iriza – 27 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri şi Florin Victorel Rădoi – 28 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri.

Dacă în urmă cu câteva luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, solicita public SRI un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu la ANRE, însă acum pare să fi revenit la sentimente mai bune față de fostul său coleg din Camera Deputaților.

„Propunerea PSD pentru un post de membru neexecutiv la ANRE e susținută de mine. Este specialist în domeniu. Nu am știință în acest moment că există vreo problemă în ceea ce-l privește pe Iulian Iancu că ar fi lucrat sau lucrează cu alt stat. Știu că 100% e un specialist pe zona de energie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Iulian Iancu, etichetat drept „omul rușilor”

Membru al Camerei Deputaților pentru patru mandate, în perioada 2004 – 2020, Iulian Iancu a devenit cunoscut publicului larg în anul 2012, ca urmare a publicării de către Wikileaks a unor note diplomatice transmise de Ambasada SUA la București. Potrivit HotNews.ro, Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, pe atunci președinte al Comisiei pentru controlul activității SRI, drept „controlat de Gazprom”.

Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegrama publicata de HotNews.ro, că Iulian Iancu „va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova si București”.

Conform aceleași surse, numele lui Iulian Iancu a fost menționat si într-un rechizitoriu din dosarul „Mita la PSD”, finalizat cu condamnarea omului de afaceri Ioan Niculae, patron InterAgro, respectiv a președintelui PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu. Potrivit unor fragmente din rechizitoriu, afaceristul impunea numirea lui Iulian Iancu în funcția de ministru al economiei în cazul victoriei lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2009.

Ocupând funcția de președinte al Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu s-a aflat în anul 2018 printre cei care care au lucrat la celebra lege offshore, în varianta Liviu Dragnea, care a blocat investițiile în ceea ce privește extragerea gazelor naturale din Marea Neagră și care a avut ca efect creșterea dependenței de importurile de gaze din Federația Rusă.

Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu

În pofida controverselor care au planat asupra sa, Iulian Iancu a fost cât pe ce să obțină o funcție cheie în guvernul Dăncilă. În anul 2019, el a fost desemnat vicepremier pentru teme economice, însă președintele Klaus Iohannis a respins numirea, invocând faptul ca aceasta ar pune în pericol angajamentele asumate de România cu statele occidentale.

„Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, explica la vremea respectivă Klaus Iohannis refuzul de a-l numi pe Iulian Iancu.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW