Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Iulian Fota, după excluderea lui Cristi Danileț din magistratură: CSM gândește ca în Rusia, fiind un instrument anti-democratic

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2022

Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), critică decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a hotărât miercuri, 25 mai, excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură.

Danileț a fost exclus, între altelte, pentru că face parte din ICDE-România Europeană, pe care CSM îl cataloghează drept formațiune politică. Iulian Fota susține că CSM „gândește ca în Rusia” și este un „pericol pentru România”.

„Este atât de simplu. Dacă judecătorul Danilet face politica pentru că scrie articole și ICDE e partid politic atunci CSM gândește ca în Rusia, fiind un instrument anti-democratic și un pericol pentru România”, a scris, pe Facebook, Iulian Fota.

Trebuie menționat că Iulian Fota semnează mai multe articole pe site-ul ICDE. Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană este un think tank care promovează prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, conform site-ului propriu.

Președintele ONG-ului este Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale, iar vicepreședinte este Cristi Danileț, care este și membru fondator de altfel.

Decizia de miercuri

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri, 25 mai, excludere fostului membru CSM Cristi Danileț din magistratură, în urma unei acțiuni disciplinare formulate de Inspecția Judiciară, pentru presupusa implicare a acestuia în politică. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte în termen de 15 zile de la comunicare.

Concret, judecătorii CSM l-au exclus pe Danileț pentru, conform minutei de ședință, două abateri disciplinare:

– încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii;

– desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Danileț se apără

Într-o reacție publicată la scurt timp după decizia CSM, Cristi Danileț recunoaște că face parte din două ONG-uri, ICDE și VEDEM Just, care au criticat activitatea partidelor aflate la guvernare, însă subliniază că nu a votat în favoarea emiterii comunicatelor invocate de Inspecția Judiciară în acțiunea disciplinară.

„Azi CSM a decis să mă sancționeze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmulețele pe tiktok), chipurile, pentru că:

– aș face parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „aliantele electorale”, „aliantele politice” si „ONG-urile care reprezinta minorități și candideaza la alegeri”, ceea ce nu este cazul in speță;

-aș fi participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat „formațiune politică” de către CSM.

Pentru cine nu știe: cele două ONG-uri sunt înființate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desființarea lor vreodată pentru că și-ar fi incalcat statutul propriu”, a explicat Danileț.

Sursa foto: Facebook / Iulian Fota

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW