Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Italia este criticată de către Consiliul Europei pentru relocarea migranților către Albania

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Dunja Mitjatovic, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a exprimat critici cu privire la impactul acordului în temeiul căruia Italia intenționează să transfere migranții salvați în Mediterana către Albania. Ea a arătat îngrijorare față de ceea ce percepe ca o tendință europeană de externalizare a gestionării azilului pentru migranți, menționând implicit Marea Britanie și Danemarca.

Un memorandum semnat între Italia și Albania prevede amenajarea a două tabere de refugiați cu o capacitate totală de 3.000 de persoane pe teritoriul Albaniei, unde vor fi găzduiți și identificați migranți salvați pe Marea Mediterană. Comisarul Consiliului Europei critică acest memorandum, considerând că ridică probleme legate de respectarea drepturilor omului și instituie un regim de azil extrateritorial caracterizat de ambiguități juridice. Transferul în Albania, în loc de Italia, are potențiale impacte negative asupra activităților de căutare și salvare, imparțialitatea procedurilor de azil, identificarea persoanelor vulnerabile și riscul arestărilor fără control judiciar adecvat pentru migranți.

„Lipsa de securitate juridică va submina probabil mecanisme cruciale de apărare a drepturilor omului şi de răspundere pentru încălcarea lor”, observă Dunja Mitjatovic, care se teme astfel că ar putea exista un „tratament diferenţiat” al migranţilor ale căror cereri de azil vor fi examinate în Albania faţă de cei care ajung în Italia, ţară membră UE şi care trebuie astfel să respecte standardele europene în soluţionarea cererilor de azil.

În schimb, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei subliniază că acordul dintre Italia și Albania reprezintă o componentă a unei „tendințe generale” în care guvernele europene caută să externalizeze gestionarea azilului ca o „soluție rapidă” pentru a face față „problemelor complexe” generate de fluxul migrator. Ea a făcut referire la Marea Britanie și Danemarca, țări care intenționează să proceseze cererile de azil în țări terțe, precum Rwanda.

Această practică stimulează alte state europene să adopte aceeași abordare, generând riscul de a iniția un efect de domino care ar putea submina sistemul european și global de protecție internațională. Dunja Mitjatovic exprimă regretul în legătură cu acest aspect și îndeamnă statele membre ale Consiliului Europei să se asigure că migranții sunt primiți și examinați pentru cererile de azil pe teritoriul lor. Ea susține că aceasta este „piatra unghiulară a unui sistem care funcționează în mod corect, respectând drepturile omului și oferind protecție celor care au nevoie”.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW