Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Isteria prețurilor la carburanți / Klaus Iohannis: Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 martie 2022

„O parte semnificativă a războiului se poartă în zona știrilor și a informațiilor false”, a declarat președintele Klaus Iohannis joi, 10 martie, de la Versailles, înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European. Declarația vine în contextul isteriei generate în cursul zilei de miercuri de prețurile la carburanți.

În condițiile în care românii au creat cozi uriașe la benzinăriile din țară, de teamă să nu se trezească a doua zi cu prețuri astronomice la carburanți, șeful statului a fost întrebat dacă a existat motiv rațional pentru panică.

„O parte semnificativă a războiului se poartă în zona știrilor și a informațiilor false. Știți bine că Guvernul a început verificările pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care a pornit de la o singură stație de benzină, dar informația a fost amplificată artificial și a dus la un val de panică, este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică. Trebuie să fim atenți cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă grijă ce informații preiau și dau mai departe”, a declarat președintele Iohannis joi, 10 martie.

Context

Românii s-au înghesuit în noaptea de miercuri spre joi și au creat cozi uriașe la benzinăriile din țară, de teamă să nu se trezească a doua zi cu prețuri astronomice la carburanți. Isteria a început la o benzinărie din Vestul țării, unde un litru de benzină a depășit 11 lei, și a fost alimentată prin intermediul postărilor pe rețelele sociale.

Deși fenomenul este explicabil din punct de vedere economic, iar mesajele autorităților au fost pentru liniștirea populației, acest lucru nu a contat.

Dumitru Borțun, expert în comunicare, a explicat, pe larg, cazul pentru Main News.

Mai multe detalii aici:

Foto: Captură YouTube/ Administrația Prezidențială

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW